Μπαίνοντας ουσιαστικά ανάμεσα στην αντιπαράθεση Σόιμπλε-ΔΝΤ για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και το ζήτημα του χρέους ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020.
Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να μειωθούν στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018».
Ο υπουργός πρότεινε τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, από 3,5% μετά το 2018, και χρήση της διαφοράς για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση φόρων.
Και σε αυτή του την τοποθέτηση "φωτογράφησε" τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει πως το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.
«Μερικές χώρες λένε ότι το χρέος δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά η ανταγωνιστικότητα. Η πρότασή μου είναι ως εξής: Να συμφωνήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, να το δούμε, και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% της μείωσης και όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή την μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων... των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε στην ομιλία του.
«Αν το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο από το να μειώσουμε τα πλεονάσματα», πρόσθεσε.
«Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από τη μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος θα χρησιμοποιηθεί για μείωση φόρων, ανταγωνιστικότητα» πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλωτος, ενώ σημείωσε ότι είναι «επιτεύξιμο το πλεόνασμα 3,5% το 2018 χωρίς πρόσθετα μέτρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr