Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά, φαίνεται να μην απορρίπτει αυτή την πρόταση, αλλά υποστηρίζει πως αν στο «κούρεμα» ενταχθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο, αντίστοιχη μεταχείριση θα πρέπει να έχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες, δηλαδή να προβλέπεται αντίστοιχο κούρεμα και στο κεφάλαιο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως είναι γνωστό, θέση της ελληνικής πλευράς είναι η όποια λύση να στηριχθεί στην ίση μεταχείριση των πιστωτών, κι όχι σε βάρος των δημοσίων εσόδων.
Πάντως, όπως αναφέρεται, υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη μένουν 3 τεχνικά ζητήματα προς επίλυση:
- τρόπος υπολογισμού επιτοκιων
- πώς προσαρμόζονται εγγυήσεις
- φόροι που δεν θα κουρεύονται
Σύμφωνα με τα μεχρι στιγμης δεδομένα ο εξωδικαστικός θα αφορά:
Α) το κύριο μέρος αρχικών υποχρεώσεων
Β) επιτόκιο προσαύξησης
Γ) θα προβλέπει αντιμετώπιση προστίμων-προσαυξήσεων
Δ) θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο)
Επίσης θα γίνεται αξιολόγηση αιτημάτων από λίστα διαμεσολαβητών για μικρές επιχειρήσεις και από ελεγκτικές εταιρίες για μεγάλες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία για μικρές επιχειρήσεις, ενώ προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η αίτηση είναι να υπάρξει έγκριση από το 60% πιστωτών.
Σημειώνεται πως εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια από τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να «κλείσει» η διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «διαβατήριο» για ένταξη στον συγκεκριμένο μηχανισμό θα μπορούν να λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια για να ενταχθούν στον μηχανισμό θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr