Η διαπίστωση περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αποτυπώνει αφοπλιστικά το μέγεθος της σπατάλης την οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν οι κυβερνήσεις και όσοι υπουργοί πέρασαν από το πόστο του υπουργείου Εσωτερικών και αρνήθηκαν να αναλάβουν το διαβόητο «πολιτικό κόστος» μιας καθ΄ όλα επιβεβλημένης εκλογίκευσης.
Η ασυλλόγιστη και παρωχημένη χρήση χαρτιού στις δημόσιες συναλλαγές, σε καιρούς ορμητικής επέκτασης του διαδικτύου, επιβαρύνει, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Προϋπολογισμό με ένα ποσόν που υπερβαίνει τα 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αν σκεφθεί κανείς ότι την προσεχή διετία 2017- 2018 η καθιέρωση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο Δημόσιο θα προσέθετε ένα «μαξιλάρι» 800 εκ. ευρώ, όπως αναγνωρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, σε μια εποχή δριμείας φορολογικής επιδρομής, τότε τα εύκολα συμπεράσματα περιττεύουν.
Το πράγμα γίνεται μάλιστα πιο εξοργιστικό, αν υπολογιστεί ότι η πλευρά των δανειστών, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα προσεγγίσει τα 600 εκ. ευρώ, γεγονός που θα επισύρει την ενεργοποίηση του διαβόητου «κόφτη» και τη λήψη πιθανότατα νέων μέτρων…
Εντούτοις, το Ελληνικό Κράτος, δηλαδή, οι φορολογούμενοι πολίτες, υφίστανται αιματηρές απώλειες, επειδή ο δημόσιος τομέας του, υπό την στοργική θαλπωρή των πολιτικών του προϊσταμένων, αρνείται να εκσυγχρονιστεί και κινείται με τη δύναμη της αδράνειας.
Το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζει την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στον Δημόσιο Τομέα, η οποία συζητείται και νομοθετείται αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, πλην όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε, προς δόξαν των υπαλλήλων που είναι ένδοξοι χειριστές φαξ, των εταιρειών χάρτου, αλλά και των κυκλωμάτων που διακινούν στην ανακύκλωση το άχρηστο χαρτομάνι του Δημοσίου.
Σπεύδουν όμως οι ίδιοι οι συγγραφείς της διάταξης να μετριάσουν αν όχι να ακυρώσουν τις προσδοκίες, ορίζοντας ως χρόνο έναρξης της υποχρέωσης την 1.7.2017 και σε «εξαιρετικά δύσκολές» περιπτώσεις, οι οποίες στη χώρα μας, δεν είναι και ιδιαιτέρως δύσκολο να ενσκήψουν, την 1.1.2018….
Και αυτό, την ώρα που μερικές σελίδες νωρίτερα, αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο όφελος για την διετία 2017-18 θα ήταν της τάξης των 800 εκ. ευρώ, ενώ οι δανειστές πιέζουν...
Για την ιστορία, το όλο θέμα ανακινήθηκε στη βάση μιας πρόσφατης σχετικά μελέτης του ΙΟΒΕ, του έτους 2014 γα την «Οικονομική επίδραση των Ψηφιακών Υπογραφών»
Ιδού συνοπτικά τι αναφέρει:
Η στροφή της δημόσιας διοίκησης από την εντατική χρήση των εντύπων στη μηδαμινή χρήση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εργασιών που απαιτούσαν υπογραφή, είναι ένα φιλόδοξο μεν αλλά πολλά υποσχόμενο έργο.
Επίσης για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το ποσοτικό όφελος από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής, είναι απαραίτητο να κάνουμε και τις ακόλουθες υποθέσεις:
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr