Το «ορόσημο» για κλείσιμο των περισσότερων εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα πάντως είναι η 5η Δεκεμβρίου, καθώς για τότε έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα τεθεί σε συζήτηση το πρώτο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε βάθος 30ετίας στα 30 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία που κυρίως γίνεται από τους ειδικούς εκτιμητές ρίσκου (risk managers) του Ταμείου σε συνεργασία με τον ESM μπορεί να μειώσει το λόγο του χρέους προς ΑΕΠ κατά 15% - 20% στο βάθος της διάρκειας του χρέους.
«Θα κλείσει η Αξιολόγηση, ο κόσμος να χαλάσει»
Στο φόντο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στον ΑΝΤ1 κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε με νόημα ότι «θα κλείσει η Αξιολόγηση, ο κόσμος να χαλάσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία κινδυνεύει να γυρίσει στο καλοκαίρι του 2015, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε» ανώτατος. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε, ότι «οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ έχουν αμβλυνθεί, και υπάρχει αισιοδοξία ότι έως την ερχόμενη Τετάρτη είναι εφικτό να κλείσει η συμφωνία» ενώ υποστήριξε ότι «το εργασιακό παραμένει επί της ουσίας το μεγαλύτερο αγκάθι, αφού στον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι Θεσμοί έρχονται πιο κοντά στις θέσεις της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά το κούρεμα των χρεών προς το Δημόσιο».
Σε ερώτησή του ΑΝΤ1, τι θα γίνει εάν δεν κλείσει η Αξιολόγηση, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αφού δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε της Ελλάδας, ούτε των Θεσμών» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «παρά τις γερμανικές αντιδράσεις στο θέμα του χρέους, θα τεθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα ανοίξει η συζήτηση για την μακροχρόνια βιωσιμότητα» αρκεί όπως είπε «να έχει υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής σε όλα τα μεγάλα αγκάθια».
Ακόμα πάντως κι αν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου είναι να ξαναέρθουν στην Αθήνα ώστε να μπουν οι τελικές γραμμές της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, που «σπρώχνει» το θέμα του χρέους, την ίδια ώρα ζητεί να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων στο 10% από 5% και να μην ανατραπεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά τα σημεία η Αθήνα εκφράζει ενστάσεις, ενώ η Κομισιόν αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Παράλληλα το Ταμείο ζητεί νέα μέτρα για τη διασφάλιση ισχυρής δημοσιονομικής βάσης για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, κάτι που Κομισιόν και κυβέρνηση σε συμμερίζονται.
Παρέμβαση Τσακαλώτου στη WSJ
Μιλώντας πάντως στη «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών εφόσον «επικρατήσει το κακό σενάριο». Εάν κλοτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε «θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξουν γρήγορα ενέργειες.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.
Όπως τόνισε όμως κύριος στόχος για την ελληνική πλευρά παραμένει η εξασφάλιση συμφωνίας στο Eurogroup για το ζήτημα του χρέους κι επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος «προκειμένου να μη χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην 7ετή κρίση της Ελλάδας.
Πυρετός στη Βουλή το επόμενο 15μερο
Την ίδια ώρα η Βουλή ετοιμάζεται και πυρετό εργασιών καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται νομοσχέδιο ή νομοσχέδια με τα «προαπαιτούμενα», το οποίο θα πρέπει και αυτό να έρθει στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο, ώστε μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να είναι ψηφισμένα.
Ειδικότερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που περιλαμβάνει προαπαιτούμενες ρυθμίσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των πρατηρίων καυσίμων, την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, καθώς και ρυθμίσεις για την ΥΠΑ, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Ν/Σ για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που αναμενόταν να κατατεθεί στο κοινοβούλιο αργά χθες το βράδυ.
Τέλος την εβδομάδα(28/11 με 4/12) αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με επείγουσες διαδικασίες πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν την υιοθέτηση της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr