Όπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, πρόκειται για «το «ευρυζωνικό δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας» (Superfast Broadband), με στόχο την κάλυψη αστικών περιοχών με υποδομές NGA, κατάλληλες για την παροχή πραγματικής ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps στους τελικούς καταναλωτές, στηρίζοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο του κτιρίου (FTTB)».
Όπως είχε τονίσει και ο κ. Μαγκλάρας, στόχος είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά των επενδύσεων που προωθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη υποδομών δικτύων Νέας Γενιάς. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, προτίθεται να προχωρήσει και σε πρωτοβουλίες για την «τόνωση ζήτησης βασικών ευρυζωνικών υπηρεσιών».
Παράλληλα, η νέα στρατηγική προβλέπει την «επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας» μέσω μέτρων ενίσχυσης των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και «ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ηλεκτρονικού εμπορίου».
Επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ΜμΕ που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω διαδικτύου, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (27η) μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό των εσόδων των ελληνικών ΜμΕ από το ηλεκτρονικό εμπόριο, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση. Στον ίδιο άξονα εντάσσονται και μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η ενίσχυση του κλάδου επιχειρήσεων των ΤΠΕ αποτελεί έναν ακόμα άξονα της ψηφιακής στρατηγικής, με την επισήμανση πως «συνεισφέρει πολύ περιορισμένα στην οικονομία της χώρας και στην απασχόληση και η εξωστρέφειά του είναι πολύ περιορισμένη». Εξαιτίας της κρίσης, ο κλάδος έχει συρρικνωθεί στα 5,7 δισ. ευρώ ετησίως, καταγράφοντας, με αφετηρία το 2009, ταχύτερη ύφεση (33%) σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας, όταν την ίδια χρονική περίοδο στις περισσότερες χώρες έχει εμφανίσει ανάπτυξη.
Στον ίδιο άξονα εντάσσονται η εστίαση στην επιχειρηματική αξιοποίηση της καινοτομίας σε ΤΠΕ, η αξιοποίηση της καινοτομίας ΤΠΕ στους τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΠΕ, καθώς και η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ στον κλάδο των ΤΠΕ.
Ειδική αναφορά γίνεται στις αλλαγές του τρόπου με τον οποίο προμηθεύεται προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ το δημόσιο.
Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός, ο τρόπος προμήθειας και οι εξαντλητικοί χρόνοι αποπληρωμής των δημοσίων έργων ΤΠΕ δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς οικοσυστήματος ΤΠΕ στη χώρα. Με το νέο πλαίσιο, «διευκολύνεται η συμμετοχή των ΜΜΕ σε έργα ΤΠΕ του Δημοσίου, διευρύνοντας τη βάση προμηθευτών του Δημοσίου και εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού. Επιπλέον, η διεύρυνση της χρήσης συμβάσεων-πλαίσιο θα ενθαρρύνει τις ΜΜΕ να επενδύσουν σε νέες λύσεις για την παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ προς το Δημόσιο».
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αποσκοπεί και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες, με ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, στήριξης της ψηφιακών δεξιοτήτων με αρχή από το σχολείο και προώθησης της δια βίου μάθησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr