Εκτός από την αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας στην προσφυγική κρίση, στο πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογούν ως μείζονος σημασίας τη θέση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, όταν στις δημόσιες δηλώσεις του, υπογράμμισε εμφατικά:
«Το έχω ξαναπεί η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάπτυξης. Ο κόσμος, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή και να ανακτήσουν την ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω, να παροτρύνω, τους πιστωτές να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη.
Όλοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, όλοι μας θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί και να είναι σε θέση να παρέχει καλή ζωή στις οικογένειές τους και στα παιδιά. Αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ΗΠΑ και εν τέλει καλό και για τον κόσμο».
Ασκήσεις ισορροπίας
Έχει επίσης τη σημασία του, ότι ο ξένος ηγέτης αναγνώρισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, δικαιολογώντας στο σημείο αυτό τη δυσθυμία των χωρών της γερμανικής επιρροής με τα… ισορροπητικά λόγια:
«Για να μην αδικήσω και κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, που δεν είναι και πολύ δημοφιλείς εδώ στην Ελλάδα, οφείλω να πω ότι πρέπει από την άλλη μεριά να αναγνωρίσουμε ότι και αυτοί έχουν τη δική τους πολιτική, τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, έχουν πολίτες, ψηφοφόρους και πολλές φορές δείχνουν μεγάλη διστακτικότητα, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους».
Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση πως μετά από έναν μακρύ αγώνα δρόμου στον οποίον οι Έλληνες υπέστησαν βαρύτατες απώλειες και υποβαθμίστηκε δραματικά το επίπεδο της ζωής τους, αλλά και σε συνδυασμό με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, «υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία ανθεκτική (durable) λύση αντί κάθε χρόνο ή κάθε έξι μήνες να έχουμε διαπραγμάτευση. Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Και τώρα που η ελληνική οικονομία μπήκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, ίσως, επαναλαμβάνω, να είναι η κατάλληλη στιγμή.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς, όταν η ανεργία είναι τόσο ψηλά, χρειάζεται μια σαφώς αναπτυξιακή ατζέντα. Είναι πολύ δύσκολο να καταστρώσει κανείς μια πραγματικά, αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς να συνδυάζεται αυτό με ελάφρυνση του χρέους. Και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα».
Τσίπρας: Η Μέρκελ είναι υπεύθυνη και…Γερμανίδα
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις ερωτήσεις που ακολούθησαν υποστήριξε ότι αισιοδοξεί για επίτευξη λύσης στο χρέος, επειδή αφενός οι Γερμανοί αν και «επίμονοι ή ακόμα και εκνευριστικοί» πολύ συχνά, τιμούν τις Συμφωνίες τους. Θύμισε δε, ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, προβλέπει ότι:
«Mόλις η Ελλάδα αποδείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε γενναίες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μόλις υλοποιήσει το πρώτο και δυσκολότερο review, την πρώτη και δυσκολότερη αξιολόγηση, τότε θα συζητηθούν και θα παρθούν αποφάσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές χρήματος, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επιστρέψει με ταχύτατους ρυθμούς η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία».
Αφετέρου ο πρωθυπουργός, που ευχαρίστησε και δημόσια τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμβολή του στην αποτροπή του Grexit, εξήγησε ότι εμπιστεύεται της Άγκελα Μέρκελ, διότι ακριβώς, «είναι μια πολιτικός με αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνον με ευθύνη απέναντι στη Γερμανία ή στο εσωτερικό του κόμματός της. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση: με ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τι συζήτησαν για την Οικονομία
Μεγάλο μέρος της συζήτησης που προηγήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες αφιερώθηκε φυσικά στην οικονομική κατάσταση στη χώρα και τις προοπτικές που διανοίγονται, με τον πρωθυπουργό να σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα που προτίθεται να κάνει και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών, που οδήγησαν εν πρώτης στην κρίση του δημοσίου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας και ιδιαίτερα τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η έρευνα και η τεχνολογία.
Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα - με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη - να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Στο τραπέζι τέθηκαν και τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου [LNG] στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου [FSRU] στην Αλεξανδρούπολη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι προοπτικές επίσης που έχει η διάνοιξη νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη σημασία και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στο εξαιρετικά σημαντικό ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, ενώ σημειώθηκαν οι σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για την συνεργασία τις αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στους τομείς της καινοτομίας και της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr