Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με όπλο, λοιπόν, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην προσπάθεια για απόκρουση των αιτιάσεων για το δημοσιονομικό σενάριο του 2017 η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους Θεσμούς ότι υπάρχει ισχυρή βάση τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που σημειώνεται θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21/11.
Στον αντίποδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ο ρόλος και η στάση του θα κρίνει πολλά στο μέτωπο του χρέους, θεωρεί ότι με βάση τον προγραμματισμό μέτρων της Αθήνας το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει το πολύ στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το πρόγραμμα ορίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά το Ταμείο εκτιμά ότι ισορροπία θα βρεθεί μέσα από παρεμβάσεις στο χρέος, κάτι που η Γερμανία αποκρούει παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις μετά το 2018.
Στο φόντο αυτό οι συναντήσεις ξεκινούν με μια επισκόπηση των θεμάτων της ατζέντας της δεύτερης αξιολόγησης στις έντεκα το πρωί και συνεχίζονται με υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (στις πέντε το απόγευμα) και εργασιακά (στις έξι).
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο
Το ενδιαφέρον είναι ότι για άλλη μια φορά οι ιδιωτικοποιήσεις έρχονται για άλλη μια φορά στο τραπέζι της συζήτησης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στο θέμα. Μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα πρέπει να πάρουν νέα πνοή σύμφωνα με τους δανειστές. Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποχώρηση Πιτσιόρλα και κυρίως τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου, υπάρχουν και θέματα άσκησης πολιτικής ειδικά στον κλάδο της ενέργειας.
Έτσι μετά τις πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων προκύπτει εκ νέου από την πλευρά των θεσμών το ζήτημα με την ενδεχόμενη πώληση του 17% της ΔΕΗ, κάτι στο οποίο είχε αντιταχθεί ο πρώην υπουργός Π. Σκουρλέτης. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ να πειστούν οι θεσμοί για την ορθότητα της προηγούμενης πολιτικής. Έτσι θα πρέπει να πείσει η Ελληνική πλευρά ότι θα ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017) και παράλληλα η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα για να βρεθεί σε θέση να προσελκύσει επενδυτές. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ χρωστάει 900 εκατ. ευρώ σε εργολάβους ενώ θα πρέπει να βρει τρόπο να εισπράξει ένα μέρος των 3 δισ. ευρω ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι πελάτες της.
Παράλληλα τίθενται ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, που θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, αλλά και η έναρξη της διαδικασίας για τη ΔΕΠΑ. Θα πρέπει επιπλέον σε αυτή τη φάση αξιολόγησης να καταρτιστεί σε συνεργασία με τους θεσμούς η αναλυτική λίστα ιδιωτικοποιήσεων για την επόμενη χρονιά με την ένταξη συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων στο Υπερ- Ταμείο.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε την πρόσληψη συμβούλων για την διερεύνηση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016, κίνηση που πάγωσε λόγω της πολιτικής κόντρας Σκουρλέτη-Πιτσιόρλα. Σημειώνεται ότι ο στόχος των εσόδων ιδιωτικοποιήσεων το 2017, ήταν στο ύψος των 2 δισ. ευρώ,
Γιώργος Αλεξάκης