Αυτό αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η Citigroup, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πιστωτών της Ελλάδος μετά το χθεσινό Eurogroup.
Ο Dijsselbloem δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, είναι όμως πολύ νωρίς, όπως είπε, να γνωρίζουμε από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018.
Εξίσου αδύνατο -πρόσθεσε- είναι για το ΔΝΤ να γνωρίζει εάν τα μέτρα για το χρέος είναι αρκετά.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες» τόνισε.
Ο Κ. Regling παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπου ο ESM θα καταθέσει τις προτάσεις του.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται διάφορες επιλογές και έχειο υπάρξει πρόοδος, είπε ο Regling, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση και αν επιλεγεί.
Σύμφωνα με τη Citigroup, στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο, περιλαμβάνεται η επέκταση της ωριμότητας ορισμένων δόσεων του δανείου προς τον EFSF (την περίοδο 2012-14 εκταμιεύθηκαν 131 δισ. ευρώ), τη μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια ESM / EFSF και περίοδο χάριτος σε δάνεια που λήγουν το 2017.
Ακόμα και αν συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν, το όφελος για την Ελλάδα από τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της θα είναι οριακό.
Ο στόχος για το όριο του 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, το οποίο και αποτελεί προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για να συντάξει μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Οποιοδήποτε άλλο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους είναι απίθανο να συμφωνηθεί πριν από τα μέσα του 2018, εκτιμά η Citigroup.
Η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη, με την όποια απόφαση (που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015) μπορεί επίσης να αναβληθεί και πάλι μέχρι τα μέσα του 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr