Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, με την αισιοδοξία πολλών αξιωματούχων να εκφράζεται ανώνυμα ότι μπορεί να κλείσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Στην ανακοίνωση, πάντως, του Eurogroup επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου χαιρέτισαν την εφαρμογή από την Αθήνα των 15 προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης. Μάλιστα αποτιμούν θετικά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και τα επιτεύγματα σε βασικούς τομείς από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Επίσης η έκθεση της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), η οποία συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 ώρα Βρυξελλών.
Τα ορόσημα
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε και χτες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, είναι να κλείσει η συμφωνία το γρηγορότερο. Γι' αυτό και με τον ανασχηματισμό επιδιώχθηκε να πάρουν το «παιχνίδι» πάνω τους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, να ενισχυθεί η ομάδα παρακολούθησης του προγράμματος στο Μαξίμου, να βγουν μπροστά στελέχη με περισσότερο τεχνοκρατικό προσανατολισμό και να διατηρηθούν οι ισορροπίες με το κόμμα για να αποφευχθούν μέτωπα.
Η 28η Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Euroworking Group είναι μια ημερομηνία όπου προσβλέπει η ελληνική πλευρά ώστε να έχει επιτευχθεί πρόοδος. Αν, όμως, μέχρι τότε υπάρχουν εκκρεμότητες, τότε θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Πάντως τον επόμενο μήνα θέματα, όπως το δημοσιονομικό (Μεσοπρόθεσμο, ειδικά μισθολόγια, αμυντικές δαπάνες, απόδοση φόρων κλπ ), η χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, τα εργασιακά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, η ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης των επιδόσεων στο Δημόσιο, η ενίσχυση του ανταγωνισμού με παρεμβάσεις σε αγορές υπηρεσιών και προϊόντων (πχ μηχανικοί), η μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ και η ολοκλήρωση της διοικητικής δομής του αποτελούν σημεία – αγκάθια που πρέπει όμως να κλείσουν.
Με τους θεσμούς να επιμένουν ειδικά στο μέτωπο του δημοσιονομικού (υπολογίζουν ότι το "κενό" που υφίσταται στο πεδίο των προνοιακών επιδομάτων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ , θέτουν το ζήτημα των αμυντικών δαπανών που δεν περικόπηκαν, των ειδικών μισθολογίων και αμφισβητούν τις υπεραποδόσεις εσόδων που επικαλείται η κυβέρνηση) οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι σημαντικές.
Κι αυτό γιατί στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή με τις αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές, ενώ θα πρέπει να έχει γίνει πρόοδος και στο μεσορπόθεσμο όπου θα πρέπει να αποτυπωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr