Μάλιστα τα τρία τελευταία ζητήματα αποτελούν και βασικές πολιτικές (και μάλιστα ήδη εξαγγελμένες) πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πάνω στις οποίες έχει επενδύσει. Ειδικά τώρα που στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα μπορούσε να «τροφοδοτηθεί» από πιθανές λύσεις στα ακανθώδη αυτά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.
Πηγές της Κομισιόν έκαναν λόγο για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και δέσμευση όλων των εμπλεκομένων να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή, καθώς μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης σε όλα τα ζητήματα οι απαιτήσεις των θεσμών «ψαλλιδίζουν» τα σχέδια της κυβέρνησης και δημιουργούν εύλογες απορίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει πράξη το στόχο για γρήγορες διαδικασίες. Π.χ. τόσο στον ακατάσχετο λογαριασμό – ψηφιακό χρήμα, όσο και στο νέο πλαίσιο για τα αδήλωτα εισοδήματα, που αποτελούν θέματα που αφορπύν και την καθημερινότητα οι απόψεις των δύο πλευρών είναι αντίθετες, κι έτσι υπονομεύεται η προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη από τη ΔΕΘ για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε παραγωγικές δυνάμεις με δράσεις–οξυγόνο ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και τις τράπεζες.
Πιο συγκεκριμένα με βάση τα μέχρι στιγμής οι θεσμοί βάζουν δεδομένα σημαντικούς περιορισμούς για τον ακατάσχετο λογαριασμό, με βάση τους οποίους ουσιαστικά οι κατασχέσεις θα επιτρέπονται με βάση ένα προκαθορισμένο ποσοστό επί του τζίρου. Επίσης η νομοθετική πρωτοβουλία για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, όπου προβλεπόταν ποσοστά φορολόγησης από 50-60%, συναντά την άρνηση των Θεσμών. Η πλευρά τους επιμένει σε πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εάν ισχύσουν οδηγούν σε ναυάγιο την πρωτοβουλία.
Στο μεταξύ καταγράφεται διαφωνία για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2017. Μεταξύ άλλων οι θεσμοί ζητούν διευκρινίσεις για το πώς θα καλυφθούν τα 760 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλη την επικράτεια, που η κυβερνηση παρουσίασε ως λύση για την απώλεια του ΕΚΑΣ το 2016. Έτσι πέρα απο τα άλλα το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για αυτόν τον κωδικό του Προϋπολογισμού, την ώρα απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη για υποχώρηση του αφορολογήτου κάτω από τις 8.600 ευρώ για να βρεθεί αυτό το ποσό, όπως προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr