"Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι μια ένδειξη ότι οι Έλληνες σημειώνουν πρόοδο σταδιακά στην μεταρρύθμιση της χώρας τους. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα στον τομέα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, της τραπεζικής διακυβέρνησης, του ενεργειακού κλάδου, και της συλλογής εσόδων.
Έχει επίσης κάνει βήματα στο να καταστήσει το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, λειτουργικό. Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο επόμενο έτος και η κυβέρνηση ίσως είναι σε θέση να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων ξανά τον επόμενο χρόνο", τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Reggling.
Αυτή η εκταμίευση αποτελείται από δύο μέρη: 1,1 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν μετά από την πλήρη εφαρμογή ενός συνόλου 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, και αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον ποσό 1,7 δισ. ευρώ μπορεί τώρα να εκταμιευθεί μετά από μια θετική αξιολόγηση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα. Αυτό το ποσό θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
"Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την εκκαθάριση οφειλών, καθώς αυτό θα έχει μια θετική επίδραση στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω η καλή μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως", δήλωσε ο Regling.
Μετά από την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM στην Ελλάδα θα ανέλθει στα 31,7 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 86 δισ. ευρώ.
Ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr