Πιο συγκριμένα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισε σε πάνω απο 216 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΕΟΠΥΥ το γ’ και το δ΄τρίμηνο του έτους το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης που θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 225 εκατ. ευρώ. Έτσι το τελικό ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν μπορεί να φτάσει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, στα περίπου 441 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το νοσοκομειακό clawback, που παράγοντες της βιομηχανίας εκτιμούν ότι θα φτάσει περίπου στα 230 εκατ. ευρώ το 2016. Συνολικά το claw back μπορεί να στοιχίσει πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι ήδη τρέχει και το rebate – επιστροφές χρημάτων στο δημόσιο ανάλογα με το ύψος πωλήσεων ανά φάρμακο- το οποίο ανήλθε πάνω από 150 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Είναι προφανές ότι τα όλο θέμα απαιτεί περίτεχνες κινήσεις, εξορθολογισμούς και εισαγωγή νέων μεθόδων, κάτι που φέρεται έτοιμο να κάνει το υπ. Υγείας μέσα από τη σχετική ομάδα εργασίας για τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να μην φτάσει στο να κόβει «γόρδιους δεσμούς» την τελευταία στιγμή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr