Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε ό,τι αφορά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις προβλέψεις της για την οικονομία και τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Οι οικονομολόγοι του Γραφείου, υποστηρίζουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, αν και προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το επόμενο έτος, έχει «βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα», ενώ ταυτόχρονα σημειώνουν ότι προωθεί «φοροκεντρική λιτότητα», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα δεν μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη. Το ΓΠΒ υποστηρίζει ότι η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών μπορούν να χαρακτηριστούν «αρκετά αισιόδοξες». Παράλληλα, σημειώνει ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους, αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Στο σκέλος των φόρων είναι ενδεικτικό ότι και η ίδια η κυβέρνηση αποδέχεται τις αιτιάσεις. Χτες στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται, είναι αυτά να αντισταθμιστούν.
«Δεν μιλάω για success story διότι το πρόβλημα δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά το πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Προσέθεσε πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε να πιστεύουμε ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε όντως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αλλά εξήγησε πως «χρειαζόμαστε πολύ πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό μας μοντέλο για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι».
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέδειξε τη βαρύτητα που θα έχει στις μελλοντικές εξελίξεις, κάτι που ήταν αρχικά «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ, υπεστάλη για κάποιο διάστημα, για να σηκωθεί εκ νέου εσχάτως. Συμπλήρωσε ότι «θα είναι μετά αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά» κι αυτό «κανένας δεν το θέλει, ούτε αυτοί που λένε ότι είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι για το χρέος τώρα». Πάντως όπως είπε η συζήτηση συνεχίζεται και υπογράμμισε πως «πάρα πολλοί παίχτες δουλεύουν για αυτή τη λύση κι όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση».
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε, ρίχνοντας ένα... βέλος, ότι διαφωνεί με το Νίκο Χριστοδουλάκη και τις εκτιμήσεις του, ότι μια ελάφρυνση του χρέους (που τη ζητά το ΔΝΤ), θα συνοδευόταν από τέταρτο μνημόνιο, και παρατήρησε πως δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις του με το ΔΝΤ ότι επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου. Εκεί έρχεται να «κουμπώσει» και η άποψη πολλών ακόμα και στο Βερολίνο ότι ο ρόλος του Ταμείου μπορεί να είναι συμβουλευτικός ή ακόμα και συμβολικός.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες καθώς πλήθος επαφών είναι σε εξέλιξη εντός κι εκτός ΕΕ, με τη Γερμανία να έχει τα κλειδιά της όποιας λύσης.
Γιώργος Αλεξάκης