Ο υφυπουργός άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, μιλώντας για την αποτελεσματική υλοποίηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).
Στην ομιλία του για το αναπτυξιακό πλαίσιο και το νέο ΕΣΠΑ, παρουσίασε αναλυτικά τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συντονισμένη ενεργοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων - όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, το σχέδιο Γιούνκερ, τα νέα εργαλεία που σχεδιάζονται, σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Χαρίτσης ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως είπε, οι σχετικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξειδικευτεί σε ποσοστό άνω του 55% (ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ).
Ο υφυπουργός στάθηκε ακόμη στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενεργοποιηθούν εντός του 2016 - (α) το αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών, (β) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), (γ) το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" -, καθώς και σε εκείνα που θα ακολουθήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 - (δ) το νέο Ταμείο Υποδομών, διάδοχο σχήμα του JESSICA, και (ε) το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.
Σε σχέση με τη Δυτική Ελλάδα, ο υφυπουργός τόνισε τη σημασία των στρατηγικών σχεδίων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), προκειμένου το επόμενο διάστημα να υλοποιηθούν, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις προτεραιότητες ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Στην εισήγησή του στο συνέδριο, σήμερα, ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής συνοχής, ως καταστατικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη να προωθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικές ανάπτυξης αντί της αδιέξοδης λιτότητας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα, που έχει αναλάβει την προεδρία της EUSAIR από τον Ιούνιο του 2016, αξιοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση της Στρατηγικής ΕUSAIR, με στόχο τη συνεκτική ανάπτυξη στη Μακροπεριφέρεια. Οι τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής -(α) καινοτόμος θαλάσσια ανάπτυξη (Blue Growth), β) συνδεσιμότητα των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών, δ) εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές τουρισμού και γ) περιβάλλον - αντιστοιχούν σε προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη σημασία που έχει η διασύνδεση των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων και των αυτοδιοικητικών αρχών μέσω της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, τόσο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, όσο και για την προσέλκυση επιπλέον πόρων: «Ενισχύουμε τόσο θεσμικά, όσο και χρηματοδοτικά, το ρόλο των επιμελητηρίων, της αυτοδιοίκησης, καθώς και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ανταποκριθούν σε πιο σύνθετους και απαιτητικούς ρόλους», επισήμανε ο υφυπουργός.
Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και στη διαχείριση του από τις χώρες της Μακροπεριφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Παράλληλα με τις αναπτυξιακές προκλήσεις, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι ιδρυτικές αρχές της Ένωσης. Ειδάλλως, η ίδια η συνοχή της Ευρώπης τίθεται σε κίνδυνο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr