Συγκεκριμένα, σε ομιλία του think tank και όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάλεσε τον ESM να διαδραματίσει τον ρόλο του "φύλακα" όσον αφορά στους προϋπολογισμούς των χωρών, σημειώνοντας πως το ευρώ θα εκληφθεί ως ένα νόμισμα άξιο εμπιστοσύνης, μόνο εάν τα κράτη - μέλη σέβονται τους κανόνες που έχουν επιβάλει τα ίδια.
"Το ευρωπαϊκό σύστημα διάσωσης κατέστη επιτυχές στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα", είπε, μάλιστα, παρατηρώντας πως οι εν λόγω χώρες μπορεί να μην συμφωνούσαν με τις συνθήκες που συνόδευαν τα προγράμματά τους, αλλά κλήθηκαν να τις αποδεχτούν.
Αυτός είναι και ο λόγος που όπως είπε, πρέπει να διευρυνθεί ο ESM και να καταστεί ένα ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, "κατά το οποίο ενισχύουμε τα προληπτικά εργαλεία… Αυτό μας εξοπλίζει με μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις, επί των οποίων έχουν τώρα δικαιοδοσία τα κράτη - μέλη".
Σύμφωνα με τον Schaeuble, μία ενιαία νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική είναι "ανολοκλήρωτη" και ελλείψει τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνης "μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν έχει κάποιους κανόνες και μείνει σε αυτούς τους κανόνες". Αυτό δεν είναι γερμανικό "πείσμα", όπως είπε, αλλά αποτέλεσμα της σχεδίασης της νομισματικής ένωσης.
Σημειωτέον πως το 2010, ο κ. Σόιμπλε είχε ζητήσει την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που θα είχε καθήκοντα επόπτη και θα παρείχε έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρες που το έχουν ανάγκη, αλλά υπό αυστηρές συνθήκες. Αντ’αυτού, η Ευρωζώνη ανέθεσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το έργο της επιτήρησης των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ακριβώς αυτός ο εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ είναι και ένας από τους λόγους που η Γερμανία υπογραμμίζει τη "ζωτική σημασία" της συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr