Ήδη βέβαια, οι βοηθοί των επικεφαλής των Θεσμών έχουν διεξέλθει ένα σημαντικό κόμματι της απαιτούμενης προετοιμασίας, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν τακτικές επαφές με την ελληνική πλευρα. Οι επικεφαλής των Θεσμών, πάντως δεν θα έρθουν σήμερα στην Αθήνα, αλλά στα μέσα της εβδομάδας, η δε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου προς τα τέλη, καθώς ενημέρωσε ότι θα παραμείνει στις ΗΠΑ για την κηδεία στελέχους του ΔΝΤ.
Καίγεται για γρήγορη διαδικασία η Αθήνα
Οι συζητήσεις που αρχίζουν την Τρίτη στο ξενοδοχείο Hilton έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα επιδιώκει μια γρήγορη αξιολόγηση με την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξουν εξελίξεις για το χρέος.
Στο πλαισιο αυτό, μήνυμα στους δανειστές εν όψει εκκίνησης των διαπραγματεύσεων ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει τώρα, αλλά και απαντήσεις για τα εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης, έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν είμαστε μελαγχολικοί, ούτε απαισιόδοξοι όπως κάποιοι λένε. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε", δήλωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, "βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή. Ολοι γνωρίζουν και γι' αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Λίγο πριν χαράξει είναι το βαθύ σκοτάδι."
Τα "αγκάθια"
Άξια ενδιαφέροντος πάντως εν οψει της νέας αξιολόγησης, είναι η διαμόρφωση των επί μέρους ισορροπιών μεταξύ των θεσμών. Η πρόσφατη Σύνοδος του Δ.Ν.Τ στην Ουάσιγκτον κατέδειξε τις διαφορές προσεγγίσεων μεταξύ Γερμανίας και Ταμείου - ΗΠΑ γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην εδώ παρουσία.
Έτσι τα θέματα των δημοσιονομικών και του συνταξιοδοτικού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στης κυρίας Βελκουλέσκου, γεγονός που προδικάζει ότι και πάλι θα τεθούν από το Ταμείο εν παραλληλω με το χρέος που είναι και το μόνο βασικό σημείο σύμπλευσης Ουάσιγκτον - Αθήνας.
Κατά τα λοιπά η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει τα εξής βασικά ζητήματα πέρα απο την επιθεώρηση εφαρμογής παλιών δεσμεύσεων:
1. Την αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
2. Το θέμα εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο.
3. Τη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.
4. Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. Την ένταξη νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
6. Τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και των υπομονάδων του.
7. Τη νομοθέτηση του μόνιμου πλαισίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων
8. Τις εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης στο Δημόσιο
9. Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τη λειτουργία των ΜΜΕ, την
διακίνηση καυσίμων καθως και άλλα θέματα της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
10. Σε αυτά εντάσσεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
Τα κρίσιμα χρονικά σημεία
Πρόθεση της κυβερνησης, όπως αναφέρθηκε επανειλημμένα το προηγούμενο διάστημα, είναι μέχρι το Δεκέμβριο να έχουν κλείσει τα θέματα.
Ωστόσο "χρηματοδοτική πίεση" δεν υπάρχει άμεσα, καθως τα "ζόρικα" ξεκινούν το Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου η Ελλάδα έχει πληρωμές χρέους που αθροιστικά ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, δε λάβει νέα δόση, μια νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου αναμένεται.
Τέλος τον Ιούλιο μετά τις γαλλικές εκλογές ωριμάζουν υποχρεώσεις άνω των 6 δισ. ευρώ που είναι και το σημείο μηδέν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr