Η απόφαση του Eurogroup να μην εγκρίνει παρά μόνο όσα χρήματα από την εναπομείνασα δόση των 2,8 δις εκταμιεύονται για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που συνιστά την χειρότερη μορφή δανεισμού, υποχρεώνει την Αθήνα να αναθεωρήσει αρκετές από τις παραδοχές της.
Η εισαγωγή πολιτικών κριτηρίων στην διαπραγμάτευση, όχι μόνον απορρίπτεται και μάλιστα ξανά με αυστηρά «διδακτικό» τρόπο, αλλά, το Βερολίνο σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο την στάση του, εισάγει τώρα ένα «προαπαιτούμενο» για την Ελλάδα, που ακούει στο όνομα «ανταγωνιστικότητα».
Το ανέφερε πρώτος ο Β. Σόιμπλε από την Ουάσινγκτον και τη Σύνοδο του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, «δεν χρειάζεται απλώς να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, χρειάζεται να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» προτού εγείρει αξιώσεις για το χρέος.
Και στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, Έκαρντ Ρέμπεργκ, αν και αναγνώρισε ότι «κάτι κινείται στην Ελλάδα», ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, όταν έσπευσε πριν από λίγες ώρες να προσθέσει:
«Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το ελληνικό πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι αν προσεγγίσει κανείς πολύ γρήγορα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, θα αρθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ο δρόμος του ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός. Αντιθέτως η οδός που ακολουθούν η Γερμανία και το Eurogroup είναι ο ορθός σε αυτήν την περίπτωση».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει ότι αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, πράγμα που οι διεθνείς αναλυτές αμφισβητούν σοβαρά, επισημαίνοντας ότι οι προσεχείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι διαχειρίσιμες , θα έχει την ηθική βάση να διεκδικήσει μια μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.
Η στάση του «Γερμανικού άξονα» πείθει, ωστόσο, ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί, αποκλείεται να συγκατατεθεί το Βερολίνο, στο οποίο επανέρχεται απειλητικά το σενάριο του Grexit και το οποίο όπως προκύπτει από τα γεγονότα, ουδέποτε αποσύρθηκε από τραπέζι.
Η μοίρα της χώρας, όπως συνάγουν πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές κρίνεται και πάλι ερήμην της κυβέρνησης, στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, την ίδια ώρα που το Μαξίμου, δυσανασχετώντας από τις ανεπιθύμητες εξελίξεις, άρχισε και πάλι να επισείει αναγνωριστικά το φόβητρο των έκτακτων εκλογών.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr