Σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν πως υπάρχει διάθεση συνεννόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς, αλλά υπογραμμίζουν πως υπάρχουν και σοβαρά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία του προγράμματος, αρχής γενομένης από την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται προ των πυλών.
Η HSBC έκανε την αρχή προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη β΄ αξιολόγηση καθώς θα κληθεί να ολοκληρώσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται τα εργασιακά, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις χρέους έως τον επόμενο Ιούλιο.
Σύμφωνα με την τράπεζα είναι αμφίβολο αν θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του QE, καθώς βάση των κανόνων είναι υποχρεωμένη να σταματά σε περιόδους που βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση.
Citigroup: Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι γρήγορη υπόθεση
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται note της Citigroup, σύμφωνα με το οποίο η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μία εύκολη και γρήγορη υπόθεση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Citi, αυτή θα είναι πιο αμφιλεγόμενη καθώς θα περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, κάνοντας πιο εύκολες τις ομαδικές απολύσεις, ένα τοξικό θέμα για την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, με τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας να είναι περιορισμένα και τις αποπληρωμές του χρέους να είναι μακριά ακόμα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μία εύκολη και γρήγορη υπόθεση, αλλά θα τραβήξει για αρκετούς μήνες.
Fitch: Πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά οι προκλήσεις συνεχίζονται
Η εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. αποτυπώνει της βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας ωστόσο λόγο για συνεχιζόμενες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι πλέον η προσοχή μπορεί να στραφεί στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στέκεται ιδιαίτερα στα εργασιακά.
Με βάση τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ο Fitch εκτιμά πως ανάλογη τύχη είναι πολύ πιθανό να έχει και η δεύτερη αξιολόγηση.
"Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά μαξιλάρια για να χρηματοδοτηθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017", αναφέρει η έκθεση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τραβήξει ως εκείνο το χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Fitch εκφράζει παράλληλα και τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευθεί να πετύχει η Ελλάδα το 2017 και το 2018. "Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) θα είναι σταδιακά δυσκολότερο να επιτευχθούν", σημειώνει.
Κλείνοντας αναφέρεται στο θέμα του χρέους και σημειώνει πως η προοπτική ανακούφισης του χρέους θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην ελληνική πλευρά να τηρήσουν ώστε να τηρήσει με αφοσίωση τις δεσμεύσεις της. Αν, όμως, δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος ο Fitch προειδοποιεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χάσει την πίστη της στην εφαρμογή του προγράμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr