Πρώτα όμως, θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το υπουργείο Οικονομίας, το Χ.Α. και τους χρηματιστές πριν καταλήξουν στην τελεσίδικη και οριστική μορφή της νέας αγοράς. Ως προς το όνομα που θα φέρει η νέα αγορά, δεν είναι τίποτα οριστικό. Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης θέλει οπωσδήποτε η νέα αγορά να «προειδοποιεί» τους επενδυτές πριν βάλουν τα χρήματά τους.
Σύμφωνα, πάντως με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το «R» η εισαγωγή μιας εταιρείας στο νέο τοπίο της αγοράς που διαμορφώνεται, θα μπορεί να γίνεται με τρεις τρόπους:
- Χωρίς δημοσια προσφορά, μόνο με ιδιωτική τοποθέτηση: Θα θεωρείται ιδιωτική τοποθέτηση και δεν θα απαιτούνται τα παραπάνω στοιχεία εφόσον απευθύνεται μόνο σε ειδικούς επενδυτές ( θεσμικούς αλλά και άλλες κατηγορίες) ή σε μέχρι 100 πρόσωπα.
- Με δημόσια προσφορά . Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημερωτικό δελτίο, άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκ ευρώ .
- Συνδυασμός των ανωτέρω.
«Χαλαρή» θα είναι και η διαδικασία διαγραφής μιάς εταιρείας. Χρειάζεται απλά η υποβολή μιάς αίτησης, ή αίτημα του ίδιου του Χ.Α.
Εισαγωγή των μετοχών
Οι προϋποθέσεις εισαγωγής μιάς εταιρείας στην υπο-εποπτευόμενη αγορά είναι, μεταξύ άλλων:
- Μη απαίτηση κερδοφορίας
- Ελάχιστα ίδια κεφάλαια 1 εκ ευρώ κατά τη λήψη απόφασης της εισαγωγής
- Ελάχιστη διάρκεια ζωής της εταιρείας 2 έτη
- Διασπορά από 5% έως 10% - ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση( 5% εάν χρησιμοποιηθεί Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών για την επίτευξή της διασποράς, 5% για κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 50% του μέσου όρου της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης)
- Δυνητικά, ορισμός Ειδικού Διαπραγματευτή.
- Μη υποχρέωση lock up για τους μετόχους
- Μη υποχρεωση διάθεσης μετοχών αξίας τουλάχιστον 2 εκ ευρώ.
- Μη υποχρεωση φορολογικού ελέγχου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εισαγωγής
- Οικονομικές καταστάσεις δημοσιευμένες με ΔΛΠ μετά την εισαγωγή
- Ορισμός ειδκού συμβούλου για όσο διάστημα είναι εισηγμένη στην αγορά
Πως θα ενημερώνονται οι επενδυτές
Οι υποχρεώσεις των εισηγμένων στην ΑΥΚ εταιρειών θα είναι οι ακόλουθες :
- Αποστολή ετήσιων και εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων. Προθεσμία υποβολής: 3 μήνες (έναντι 2 μηνών για τις ενδιάμεσες και 3 μηνών για τις ετήσιες).
- Οι εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις δε θα είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή ενώ ο πίνακας διάθεσης ατων αντληθέντων κεφαλαίων θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των κεφαλαίων.
- Για τις εξαμηνιαίες καταστάσεις θα υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης μόνο στην ιστοσελίδα του ΧΑ και της εταιρείας.
- Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα υιοθέτησης από την εταιρεία ΔΛΠ μετά την εισαγωγή της ενώ το ετήσιο report της θα έχει λιγότερη πληροφόρηση σε σχέση με το ετήσιο δελτιο.
Και γενικές συνελεύσεις
Ότι ισχύει για τις ήδη εισηγμένες θα ισχύει και για τις «εισηγμένες» της ΑΥΚ. Θα συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις, θα λαμβάνονται αποφασεις ΓΣ, αποκοπής - καταβολής μερίσματος. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης για εταιρικές πράξεις, αλλά και για προνομιακές πληροφορίες.
Παράλληλα, θα υπάρχει υποχρέωση για κάθε μεταβολή ποσοστού κάθε μετόχου άνω του 5% καθώς και υποχρέωση για ενημέρωση σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων, χωρίς όμως υποχρέωση έκδοσης πληροφοριακούς σημειώματος σε περίπτωση εξαγοράς ή συμμετοχής.
Ειδικός σύμβουλος, όπως λέμε «ανάδοχος»
Ειδικός σύμβουλος, που θα είναι είτε τράπεζα, είτε ΑΕΠΕΥ, ΕΠΕΥ και ΑΧΕ θα είναι αυτός που θα αναλάβει να... μυήσει την όποια ενδιαφερόμενη εταιρεία στη νέα αγορά. Η παροχή συμβουλών θα γίνεται στα θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και παραμονή στην αγορά ( κανονες λειτουργίας της εταιρείας, πλήρωση προϋποθέσεων εισαγωγ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr