Αυτό εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο του, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν αρκεί για να ταυτοποιήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο ενός προτύπου ανταγωνιστικής ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπερεκτιμάται. Πόσω δε μάλλον όταν η έξοδος από την ενεργό υπηρεσία οδηγεί σε ένα συνταξιοδοτικό καθεστώς χαμηλών αποδοχών.
«Οι αφίξεις τουριστών, πάντως, δεν μπορούν ενδεχομένως να συνεχίσουν να αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία χρόνια και οι επισκέπτες να τυγχάνουν ικανοποιητικής εξυπηρέτησης χωρίς επέκταση της προσφοράς υποδομών. Επίσης, το Δημόσιο δεν μπορεί να αυξάνει την απασχόληση κατά το δοκούν λόγω περιοριστικών δημοσιονομικών στόχων. Τέλος, το εργατικό δυναμικό δεν νοείται να συνεχίσει να συρρικνώνεται μέσω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και της εξόδου από την αγορά εργασίας χωρίς μόνιμη βλάβη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η διατηρήσιμη αύξηση της σταθερής απασχόλησης παραμένει ζητούμενο υψίστης προτεραιότητας. Όσοι πιστεύουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται από μόνη της, και σε αναντιστοιχία με την υφεσιακή πορεία μιας υπερφορολογούμενης ιδιωτικής οικονομίας, θα εκπλαγούν δυσάρεστα.
Επείγει ο τερματισμός της ασκούμενης αδιέξοδης και ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής, που αποθαρρύνει την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν, με τους νέους να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους και να δημιουργήσουν οικογένειες στον τόπο τους, με την ζημιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας να είναι ανυπολόγιστη.
Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης παρά την προϊούσα αποκλιμάκωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παρατηρείται και μια μικρή βελτίωση της αγοράς εργασίας κυρίως λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας. Η καλή πορεία των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης υποστηρίζεται από την αύξηση των εσόδων, λόγω της αύξησης φόρων και εισφορών, περιλαμβανομένων εσόδων από την εντατικοποίηση των ελέγχων για αδήλωτη εργασία. Τέλος, παρά την αύξηση των δαπανών, ειδικά για παροχές και μισθοδοσία, το ταμειακό πλεόνασμα συνεχίζει να υποστηρίζεται, πέρα από την αύξηση των εσόδων, και από τις πάντα υψηλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς την αγορά», αναφέρεται στο δελτίο του Συνδέσμου.
«Η δυνατότητα ταχείας και χωρίς υπερβολικό κόστος διάθεσης περιουσιακών στοιχείων σε αξιοπρεπή τιμή θα επιτρέψει σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να εξεύρουν μετρητά ή δανειακά κεφάλαια, ώστε να αναδιαρθρωθούν γρήγορα στην βάση επιχειρηματικών κριτηρίων καθώς και να καλύψουν υποχρεώσεις έναντι της αγοράς και του κράτους, γυρίζοντας έτσι σελίδα. Η αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του σχετικού πλαισίου, όπως ο περιορισμένος χρόνος μεταφοράς ζημιών, οι διατάξεις περί αλληλέγγυας ευθύνης που αποθαρρύνουν νέους επενδυτές και νέα στελέχη διοίκησης, η διασαφήνιση της φορολογικής μεταχείρισης των διαγραφόμενων δανείων και υποχρεώσεων προς προμηθευτές, το πλαίσιο ασφάλισης όσων συμμετέχουν στη διοίκηση των επιχειρήσεων καθώς και το πλαίσιο ευθυνών στελεχών τραπεζών και δημοσίου που εμπλέκονται σε διαγραφές υποχρεώσεων σήμερα περιπλέκουν τη διαδικασία και αναπόφευκτα συμπιέζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η βελτίωση του σχετικού πλαισίου πρέπει, επίσης, να ενισχυθεί με την παρουσία στη διοίκηση των τραπεζών στελεχών με ηγετική ικανότητα, γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και διάθεση να προσαρμόσουν σε αυτή τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», καταλήγει ο Σύνδεσμος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr