Με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο σύνολο της οικονομίας (253.945) οφείλεται στον τουριστικό τομέα (210.226). Για τον Ιούλιο η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%. Παράλληλα, τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δείχνουν ότι η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε και το 2015 κατά 14,8%, ενώ οι αμοιβές κατά 13,3%. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με το ΣΕΤΕ έχει άμεση συμβολή στο ΑΕΠ που φτάνει το 10% ενώ η συνολική ανέρχεται στο 25%. Επιπλέον, είναι ο κατεξοχήν εξαγωγικός τομέας, αφού τα έσοδά του προέρχονται κατά 90% από το εξωτερικό, καλύπτοντας τουλάχιστον το 90% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών της χώρας.
Στο μεταξύ σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 6,5% ή κατά περίπου 753.000. Το αποτέλεσμα των αφίξεων συνολικά για το οκτάμηνο κλείνει με θετικό πρόσημο, παρότι οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 3,8% ή κατά περίπου 322.000 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ οι οδικές μειώθηκαν κατά 0,7%.
Πρώτοι προορισμοί για τον Αύγουστο ήταν η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες, καθώς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10,7%, 11% και 10,6% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το προσφυγικό ζήτημα επηρέασε προορισμούς όπως η Κως, η Σάμος και η Λέσβος, όπου οι αφίξεις παρουσίασαν πτώση κατά 15,1%, 26,1% και 59,5% αντίστοιχα.
Θετική η εικόνα της νέας χρονιάς
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ενδείξεις και για το 2017 είναι θετικές. Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στις 12/9 στα Χανιά από την Apollo (από τους μεγαλύτερους tour operators στη Σκανδιναβία) αναφέρθηκε ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις Σκανδιναβικές χώρες θα είναι της τάξεως του 15% για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Μόνο από τον συγκεκριμένο όμιλο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναμένεται να διοχετευτούν στο νησί της Κρήτης 190.000 Σκανδιναβοί έναντι 162.000 φέτος ενώ ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και για άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Ο διευθυντής του ομίλου, «Αpollo» Λέιφ Λέρσεν , σε ομιλία του κατά την εκδήλωση χαρακτήρισε θετική την τουριστική περίοδο , επισημαίνοντας ότι οι Σκανδιναβοί παραμένουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα Χανιά και την Κρήτη.
Την ικανοποίησή του για την εικόνα του τουριστικού προϊόντος των Χανίων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης θέτοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της αύξησης των τουριστικών κλινών και της βελτίωσης των υποδομών.
Η υπερφορολόγηση νάρκη για τον τουρισμό
Πάντως ήδη ειδικά από τις αγορές της Μ. Βρετανίας καταγράφεται κίνηση προκρατήσεων ενώ τουριστικοί επιχειρηματίες αναφέρουν στο Reporter.gr ότι ειδικά τα καλά καταλύματα συναντούν το ενδιαφέρον των ξένων. Βέβαια η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται και του χρόνου να είναι η ισχυρή. Όπως επεσήμανε χτες στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ η ισχυροποίηση του ρεύματος κρατήσεων τελευταίας στιγμής κατά τον μήνα Αύγουστο ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου των αφίξεων που έχει θέσει ο Σύνδεσμος από την αρχή του χρόνου για αύξηση σε ποσοστό 6%. Όμως, συνεχίζει, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των τουριστικών εσόδων. Ωστόσο στα έσοδα θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το θέμα της φοροδιαφυγής που ειδικά σε κλάδους όπως η εστίαση ή τα παράνομα καταλύματα στρεβλώνουν την εικόνα.
Πάντως, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η όποια θετική ή αρνητική διακύμανση στα έσοδα του τομέα δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού με την ισχύουσα υπερφορολόγηση είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα θα καταγράψει ζημίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του τομέα επιβαρύνθηκαν σε ετήσια βάση με πρόσθετη φορολογία ύψους 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις κρατήσεις τους, αναγκάστηκαν εις βάρος των εσόδων τους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από τη πλευρά της πολιτείας στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων του ελληνικού τουρισμού, όπως η οριστική και συστηματική διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου συμβάλλουν ανασταλτικά στην εικόνα της χώρας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και άρα στην περαιτέρω άνοδο των βασικών και επιμέρους μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr