Τα τηλέφωνα από το πρωί μεταξύ των ηγετών της ΕΕ έχουν πάρει «φωτιά», με την Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται ήδη από το πρωί στην καγκελαρία, πραγματοποιώντας «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και τη συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.
Μεταξύ άλλων, η κυρία Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από τη Ρώμη, μίλησε και με τον Ματέο Ρέντσι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους έγινε αναφορά στο πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Συνεχείς συναντήσεις στις Βρυξέλλες
Σήμερα το πρωί συναντώνται στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τουσκ, Γιούνκερ και Σουλτς, αντίστοιχα), ενώ στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ.
Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει μέτρα από τη Φρανκφούρτη που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα καθησυχάσουν τις αγορές και τους οικονομικούς παράγοντες.
Μία πρώτη επίσημη συνεδρίαση των «27», χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, επίσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν ανώτατα στελέχη υπουργείων Εξωτερικών της ΕΕ.
Επίσης, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συναντηθούν στη Γερμανία οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι κρατών-μελών που ίδρυσαν την ΕΟΚ. Στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων προοπτικών στην ενωμένη Ευρώπη. Υπέρ αυτής της ιδέας τάσσεται πρωτίστως η Γαλλία.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κάνει πρόταση για μία άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα.
Την Τρίτη η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων, αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Αχαρτογράφητα νερά»
«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». «Το μάθημα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο της εις βάθος ολοκλήρωσης ή περαιτέρω διεύρυνσης», προσέθεσε. Μιλώντας πριν από τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρώτη κίνηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ψήφο υπέρ του Brexit είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα.«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε μεγαλύτερη αστάθεια στην ΕΕ», δήλωσε. «Δυστυχώς, οι Βρετανοί το διάλεξαν αυτό, και εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.«Η εμβάθυνση (της ολοκλήρωσης) ή η διεύρυνση, απλά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η πορεία προς τα μπροστά».
Τουσκ: Η κατάσταση είναι δραματική αλλά δεν είναι ώρα για υστερίες
Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι επιθυμούσαμε μία διαφορετική έκβαση στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.«Έχω πλήρη επίγνωση πόσο σοβαρή ή δραματική είναι αυτή η στιγμή. Δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις. Είμαστε έτοιμοι για αυτό το σενάριο», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Εκ μέρους των 27 ηγετών μπορώ να πως ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητα των 27», συνέχισε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το κοινό πλαίσιο για το μέλλον.«Δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, το δίκαιο της Ένωσης θα συνεχίσει να ισχύει, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας ότι η διαδικασία της εξόδου είναι καθορισμένη από τις Συνθήκες της ΕΕ.
Σόιμπλε: Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη
«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» δήλωσε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit.
Τόνισε πως η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα και πως υπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας.
Πανικός στις αγορές
«Μαύρη ημέρα» διαγράφεται σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα οδηγεί τις ευρωπαϊκές αγορές σε πτώση ακόμα και 10%. Η εξέλιξη προκαλεί σοκ και δέος στις παγκόσμιες αγορές, που στην κυριολεξία καταρρέουν με την στερλίνα να κατακρημνίζεται σε χαμηλά περίπου 30-31 ετών.
Είναι σαφές ότι αποδείχτηκαν απόλυτα αιφνιδιασμένες οι ευρωπαϊκές αγορές από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. και μοιραία εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης στις συναλλαγές της Παρασκευής.
Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται με πτώση 6,6%, ο δείκτης DAX πέφτει 6,7%, με 7,5% υποχωρεί ο δείκτης CAC, με πτώση 10% ο ισπανικός δείκτης IBEX, με -9,45% διαπραγματεύεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 4,5%.
Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr