Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι' αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία.
Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Από την πλευρά του ο ο κ. Φέσσας, σε μια ομιλία με έντονο κριτικό ύφος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του μνημονίου και να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, προτάσσοντας τρεις βασικούς στόχους: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με πρόταση για την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών» και ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας έστειλε επίσης μήνυμα «υπευθυνότητας και συλλογικότητας» προς την ελληνική κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα. Απέναντι στις προκλήσεις που αφορούν όλους μας, «η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η συνεργασία», είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε ότι ο
«παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς - Δεξιάς είναι ξεπερασμένος».
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας χτες στο γεύμα με αφορμή τη Γ.Σ., ζήτησε γρήγορες μεταρρυθμίσεις και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τη συμφωνία που συνήψε με τους θεσμούς. Μάλιστα τόνισε ότι «η υπερφορολόγηση σε όλο το φάσμα της οικονομίας, εκτός του ότι ενισχύει τη φορο-αποφυγή, σε συνδυασμό με τη νέα μείωση των εισοδημάτων, μειώνει περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και αναιρεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα μπορεί να είναι εφικτή μόνο εφ’ όσον στηρίζεται σε έναν ρεαλιστικό στόχο πλεονάσματος και σε μία πολιτική με ισχυρά μέτρα για την αύξηση του ΑΕΠ».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr