Πρόγευση των διαθέσεων των δανειστών θα έχει την ευκαιρία να πάρει από σήμερα κιόλας η κυβέρνηση, καθώς στο υπουργείο Εργασίας, ξεκινούν πυκνές συναντήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτικών οργανώσεων για τα εργασιακά.
Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο reporter, εμφανίζονται καθησυχαστικές, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται τις σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ, όπως και ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με λιγότερη ένταση από όση προμηνύεται.
Όμως και μόνο η ατζέντα των συναντήσεων, αποκαλύπτει ένα δύσβατο τοπίο, στο οποίο, όπως έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί, η πλευρά που καλείται να προχωρήσει «όσο χρειάζεται» προκειμένου να προσαρμοστεί στις επίμονες αξιώσεις είναι αυτή που δανείζεται, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση.
Υπό το κλίμα αυτό, οι επαγγελματικού τύπου διαβεβαιώσεις του Μαξίμου και του κατ΄ επανάληψη ανακόλουθου υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου περί κόκκινων γραμμών που έχουν τεθεί αποφασιστικά, έχουν σχετική σημασία.
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να είναι τα ζητήματα αιχμής, ενώ στο τραπέζι, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, βρίσκεται και η αξίωση του ΔΝΤ για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ποια θα είναι η κατάληξη;
Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στο Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ικανοποιεί τον ασαφή όρο της «βέλτιστης ευρωπαϊκής πρακτικής» του οποίου η εφαρμογή, προκάλεσε ήδη την πρώτη ήττα, μετά την απόφαση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση των απολυμένων της ΑΓΕΤ- Ηρακλής, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να ανακληθούν με υπουργική απόφαση.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά εξάλλου, ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωζώνη, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς θα οδηγήσει σε συντηρητική αναδίπλωση όχι μόνο τους επενδυτές, αλλά και τους «γνωστούς σκληροπυρηνικούς κύκλους» στα δυτικά κέντρα που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του Grexit.
Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, εγκαινιάζει από σήμερα έναν κύκλο συναντήσεων στο ανώτερο επίπεδο με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να μεταβάλλει την ημερήσια διάταξη και να διακριβώσει τις πιθανότητες αλλαγής του εκλογικού συστήματος προσφέροντας ελκυστικά αντίδωρα στα μικρότερα κόμματα.
Πρόκειται για προσπάθεια που δεν βρίσκει καν σύμφωνο τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ», αφού η διακριτή ομάδα των «53+», θεωρεί το εγχείρημα «άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε», όπως έχει χαρακτηριστικά γράψει ο Γ. Κυρίτσης, σημαίνων εκπρόσωπός της, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της βαρειάς καθημερινότητας.
Το συμπέρασμα είναι ότι στο εξής η κυβέρνηση θα κινείται επί ξηρού ακμής και σε ένα περιβάλλον θυελλωδών φόρων, χωρίς μέχρι στιγμής κατά γενική ομολογία να έχει πείσει ότι διαθέτει σχέδιο για την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr