Συνολικά, από το 2008 μέχρι το τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου, οι αξίες έχουν μειωθεί κατά 41,3%, αλλά η πτώση είναι μεγαλύτερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, αγγίζοντας το 43,5% στην Αθήνα και το 45,2% στη Θεσσαλονίκη, έναντι πτώσης 39,4% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας και 36,8% στις λοιπές περιοχές.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίστηκε σε πλασματικές και όχι σε πραγματικές αξίες, αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τη ζήτηση».
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, η ΤτΕ τονίζει ότι οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικού πλαισίου, με πιο πρόσφατες αυτές του Ν. 4389/2016 που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ, την πρόσθετη φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), καθώς και των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων επιχειρήσεων επιβαρύνουν τις ήδη δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.
Παρ’ όλα αυτά, η ΤτΕ εκτιμά ότι, με την προϋπόθεση της αποκατάστασης συνθηκών σταθερότητας, ο τομέας των τουριστικών ακινήτων-ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και ο τομέας των μισθωμένων γραφειακών χώρων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πλευρά της ζήτησης για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr