Οι περισσότεροι κοινωνικοί φορείς χαιρέτισαν το γεγονός ότι μετά από μεγάλη καθυστέρηση κατατέθηκε ένας νόμος που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν, τόνισαν ότι ο νόμος πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας και όχι αποσπασματικό, ενώ ζήτησαν να προβλεφθεί λύση και στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενος νόμους αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, προτείνοντας παράταση των προθεσμιών.
Παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη σταθερών φορολογικών συντελεστών και διευκολύνσεων στις δανειοδοτήσεις των τραπεζών, ενώ ζήτησαν να αξιοποιηθούν επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο του περιορισμού των τραπεζικών χορηγήσεων.
«Να έχουν ενεργότερο ρόλο οι τράπεζες στην διαχείριση υλοποίησης των έργων» ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, ενώ ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρέπεμψε σε δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της ΕΚΤ ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι επαρκής.
«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι φτωχός, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα σύμφωνα με την γνωμοδότηση του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Χρειάζεται και υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση, δεν χρειάζονται ούτε σωσίες υπουργοί, ούτε μάρτυρες υπουργοί» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός.
Να ενταχθούν στο νόμο οι έτοιμες τουριστικές επενδύσεις σαν επιχειρήσεις αιχμής, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης και παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το θέμα με τα παλαιά πλάνα και να μην απαιτούνται 7 χρόνια για την αποπληρωμή των επιχειρήσεων. Ζήτησε επίσης να έρθει άμεσα το σχέδιο νόμου για στρατηγικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 εκ. ευρώ.
Για καλοσχεδιασμένο επενδυτικό νόμο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.
«Να δούμε το θέμα της προκαταβολής από τις τράπεζες αφού εγκριθούν τα κεφάλαια. Ελπίζουμε να περάσει το μήνυμα ότι θα έχουμε σταθερούς φορολογικούς συντελεστές» επεσήμανε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, ενώ ο διευθυντής του τομέα ανάπτυξης του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ταχύτερη αδειοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις, δικλείδες ασφαλείας για την ανάκληση δημόσιων πόρων και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Κομισιόν.
Να μην ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα για όσους εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, θεωρώντας άδικο τα 7 χρόνια αποπληρωμής, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος και πρότεινε να εκπέμψει η χώρα μας διαφορετικό στίγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία από τη στιγμή που όλοι συμπράξαμε με το ευρώ παρά τις ιδεολογικές διαφορές.
« Ο αναπτυξιακός νόμος χωλαίνει στην έλλειψη σύνδεσης με το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και από τις τράπεζες και χρειάζεται αναφορά σε σταθερό φορολογικό σύστημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr