Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας ως αποτέλεσμα των τριών συνεχόμενων μνημονίων από το 2010. Αυτό εν μέρει είχε ως συνέπεια οι πάγιες επενδύσεις κεφαλαίου που δείχνουν τις επενδυτικές δαπάνες για κτίρια και μηχανήματα, να υποχωρήσουν σχεδόν 65% από το 2006.
Για να φτάσουν οι πάγιες επενδύσεις κεφαλαίου στα επίπεδα του 2009, η Ελλάδα θα χρειαστεί να επενδύσει τουλάχιστον 79 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα επενδυτικά πλάνα που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και ανοίγουν τουλάχιστον 40 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούν να έχουν ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με καμία αύξηση φόρων για 12 χρόνια αφού ολοκληρωθεί η επένδυση. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση ύψους 10% του σχεδίου και μέχρι 5 εκατ. ευρώ, είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επενδύσεις θα είναι επιλέξιμες για αδειοδότηση με fast track διαδικασίες.
«Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις δεν χρειάζονται χρηματοδότηση, αλλά σταθερότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε πως «αν η ελληνική κυβέρνηση αυξήσει τη φορολόγηση, θα προστατεύονται. Αν οι φόροι μειωθούν, θα απολαμβάνουν το ίδιο ευνοϊκό καθεστώς με τους υπολοίπους».
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση μεταξύ 189 παγκόσμιων οικονομιών ως προς τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στην 54η για την έναρξη σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016. Οι απαιτούμενες άδειες για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι ολόκληρα χρόνια, όπως αναφέρει το άρθρο.
Ο κ. Σταθάκης είπε πως η Αθήνα θα προσπαθήσει να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο εγκρίσεων για τα επενδυτικά σχέδια μέχρι τρεις μήνες αντί για δύο ή τρία χρόνια που είναι τώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr