Η UBS εκτιμά ότι κάποια στιγμή το β΄ εξάμηνο θα υπάρξει σημείο αναστροφής, κυρίως επειδή η κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της (που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ), χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τη δόση.
Δευτερον, υπό την υπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να ξεκινήσει να βελτιώνεται, ενώ ενδέχεται να χαλαρώσουν περαιτέρω και ταcapital controls.
Για το σύνολο του 2016, ο οίκος προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9%, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της είναι πιο συντηρητικές από τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις (Κομισιόν: -0,3%, ΔΝΤ 0%).
Η πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος είναι σημαντική για την προοπτική συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, καθώς πέραν των κριτηρίων που θέτει η ΕΚΤ για τις χώρες σε πρόγραμμα, χρειάζεται επίσης και μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τα τέλη του έτους, ενισχύεται η πιθανότητα να έχει εκπληρωθεί το κριτήριο της βιωσιμότητας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι στο προσχέδιο της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, υιοθετούνται στόχοι για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και συντηρητικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, μένει να διαπιστωθεί αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup θα αρκούν στο ΔΝΤ για να επανεμπλακεί στο πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr