"Μία καινούρια προοπτική, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, ανοίγεται, για πρώτη φορά, με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σταματά μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, ως προς το αν θα περάσουμε την περίφημη αυτή αξιολόγηση. Θυμίζω ότι ήδη, πριν τις εκλογές του 2015, οφειλόταν αυτή και ήδη φαίνεται ότι πανηγυρικά περνάμε την αξιολόγηση αυτή και μάλιστα έχοντας λάβει μέτρα, που σε μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να προστατέψουν και τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους, έχουμε μία σαφή τοποθέτηση ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά του, έναν οδικό χάρτη που αναλύεται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, και συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας".
Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στη Βιέννη, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη "Παιδική ηλικία χωρίς σωματική τιμωρία", στην οποία συμμετέχουν υπουργοί δεκάδων χωρών του κόσμου.
"Ως εκ τούτου μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ένα καινούριο ξεκίνημα βρίσκεται μπροστά μας" πρόσθεσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αυστριακό ομόλογό του, Άλοις Στέγκερ, την ηγεσία της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και τον πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βιένη, πέραν της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη, όπου το απόγευμα θα προεδρεύει, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως αυτή εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια για επαφές με την Κοινωνία των Πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά με τα εργατικά συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Αυστριακό Εργατικό Επιμελητήριο είχε αναθέσει σε διακεκριμένο νομικό μία γνωμοδότηση για τη διερεύνηση τυχόν αντίθεσης των μνημονίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συνθήκες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, "κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, που υπάρχει στην Αυστρία, ίσως εντονότερο από τις άλλες χώρες".
Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι "τέτοιες επισκέψεις είναι θετικές γιατί βοηθούν στο να υπερασπίσουμε ακριβώς αυτό που θεωρούμε ότι είναι η καρδιά της Ευρώπης και η ταυτότητά της, οι κοινωνικές κατακτήσεις, τα εργατικά δικαιώματα, τα δικαιώματα τα συλλογικά και οι ελευθερίες".
Και αυτό διότι, όπως διευκρίνισε, η προσωπική γνώμη του και η γενικότερη θεώρηση, ως κυβέρνηση, είναι πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι εθνικά, αλλά υπάρχει μία γενικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη, ανάμεσα σε δύο ριζικά διαφορετικές επιλογές "για το πώς θέλουμε να προσανατολιστεί η ήπειρός μας, είτε δηλαδή να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είτε να πάμε σε κάτι διαφορετικό που μπορούμε να το προσδιορίσουμε σχηματικά, σαν μία νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr