Διευρυμένη ήταν τελικά η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών αφού πέραν του υπουργού Οικονομικών, παρόντες ήταν και οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Σταθάκης.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου ήταν να κλείσουν άμεσα, μέσα στα επόμενα 24ωρα, όλες οι εκκρεμότητες που άφησε η συμφωνία του Eurogroup, οι οποίες αποτελούν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Πάντως χωρίς ουσιαστική συμφωνία στο θέμα των «διορθώσεων» έκλεισε το κεφάλαιο του ασφαλιστικού στην τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο η ελληνική πλευρά επιμένει στην απόφαση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μην επιστραφούν τα αναδρομικά από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν φέτος το επίδομα λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.
Παράλληλα, ενημέρωσαν τους επικεφαλής των δανειστών ότι δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές πέραν από αυτές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.
Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, οι δανειστές ζητούν οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016, και πλέον δεν δικαιούνται λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.
Σύμφωνα με το Mega, το πρώτο σενάριο, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπει η επιστροφή των χρημάτων να γίνει με 12 ή 18 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις και το δεύτερο σενάριο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο, χωρίς -όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εργασίας- να βγουν χρήματα από τις τσέπες των συνταξιούχων.
Εμπλοκή μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει και για τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ζητήθηκε να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, κάτι που θα σημάνει την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 20%. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το υπουργείο Εργασίας δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του ασφαλιστικού των μικρών επιχειρήσεων ενώ θα παραμείνουν ως έχουν και οι εκπτώσεις για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ.
Στο θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα διανέμει τυχόν επιπλέον πλεόνασμα (το 40% της ετήσιας υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος) αναζητείται η νομική "φόρμουλα" συμβατότητας με τους όρους του μνημονίου αλλά και με το ενδεχόμενο η υπεραπόδοση να έχει έκτακτο χαρακτήρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr