Παρά τους διθυραμβικούς τόνους που επιχειρεί να δώσει το Μαξίμου, υποστηρίζοντας δια της εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι «η περίοδος σταθερότητας και ανάκαμψης έχει ήδη ξεκινήσει», είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν στο έδαφος της ικανότητας των υπουργών να παράξουν έργο υπό συνθήκες μάλιστα, άκρως δυσμενείς που επιβαρύνονται από την διάχυση της ύφεσης στην αγορά, μετά και την τελευταία δέσμη έμμεσων και άμεσων φόρων.
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, η οποία διεξήχθη λίγες ώρες νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μέσα σε βραχύ διάστημα, η Αθήνα θα πρέπει να έχει αποσπάσει την έγκριση της Βουλής σε όλες τις προτεινόμενες αλλαγές επί νομοσχεδίων που ήδη ψηφίστηκαν, ώστε ο ESM να αποφασίσει την αποδέσμευση της δόσης, χωρίς να παρατηρηθούν περαιτέρω ταμειακά προβλήματα.
Τα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία:
1. για τα κόκκινα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου, χωρίς όμως να προστεθεί δημοσιονομικό κόστος.
2. για την πώληση του Ελληνικού, με γνώμονα την επιτάχυνση της διαδικασίας
3. για το νομικό καθεστώς που θα διέπει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στην αρμοδιότητα του οποίου περνά το σύνολο της δημόσιας περιουσίας
4. για τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες, με πρώτη αυτή που αφορά το ΕΚΑΣ που έχει χορηγηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και ζητείται να επιστραφεί.
Παράλληλα, από την προσεχή Δευτέρα ξαναρχίζουν οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, όπου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο, ήδη απορυθμισμένο εργασιακό τοπίο που απαιτούν οι δανειστές και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο τρόπος λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργιών, η χρηματοδότηση των συνδικάτων και ο περιορισμός της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι αξιώσεις εξάλλου, των δανειστών που προστέθηκαν εκ των υστέρων στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης έχουν μετριάσει αισθητά την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, την ώρα που συνεχίζεται η δημοσκοπική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάϊ δίνει προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νεοϊδρυθείσα Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, συγκεντρώνει ποσοστό 2,5%, γεγονός που δείχνει ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημά της διατηρεί σοβαρές πιθανότητες να είναι εντός της επόμενης Βουλής.
Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την εφημερίδα «Είδηση», το 46% των ερωτηθέντων αποκλείει κάθε πιθανότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, πάνω από το 50% δεν βλέπει δυνατότητες διεύρυνσης της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί την ανεργία το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική κλίμακα συγκατατάσσονται περισσότερο στην Αριστερά και λιγότερο στο Κέντρο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες, επίδοση στην οποία μόνον ο Π. Καμμένος και ο Ν. Μιχαλολιάκος τον ξεπερνούν.
Οι οιωνοί είναι αρνητικοί, για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να ελπίζει ότι με τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε μεγάλα θέματα, όπως φοροδιαφυγή, αναπτυξιακός νόμος, χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με πολιτικές πρωτοβουλίες (συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ανασχηματισμός, εκλογικός νόμος) το κλίμα στην αγορά θα αντιστραφεί και αυτό θα συμπαρασύρει και την διάθεση της κοινωνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr