Αυτό τονίζει η JP Morgan σε ανάλυση με τίτλο «Greece: Α Summer Lull», στην οποία σημειώνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε δυο κρίσιμα ζητήματα.
Πρώτον το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη (υπο)δόση τον Ιούνιο.
Δεύτερον, το ΔΝΤ δέχθηκε σε γενικές γραμμές την ευρωπαϊκή θέση για την ανακούφιση χρέους (αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για να αποφευχθούν ανάγκες ανακούφισης χρέους στο μέλλον, κανένα σημαντικό εμπροσθοβαρές πακέτο, μέτρα μετά το 2018 ώστε να μην υπάρχουν πολιτικά εμπόδια) λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα μια «συμμόρφωση» σε κάποιους δείκτες βιωσιμότητας, σημειώνει ο διεθνής οίκος.
Κατά την άποψή μας αυτά είναι αρκετά ώστε να κρατήσουν σε τροχιά το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα προσφέρονται κίνητρα στην Αθήνα να εκπληρώσει τους όρους του, τονίζει η JP Morgan.
H θέση της Γερμανίας και άλλων κρατών τελικά επικράτησε και το χρέος θα παραμένει ένα εξελισσόμενο θέμα για πολλά χρόνια.
Από τη μια το ΔΝΤ αποδέχθηκε το γεγονός είναι ο μικρότερος εταίρος σε ένα πρόγραμμα που καλύπτεται κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ δεσμεύτηκαν να παράσχουν κατάλληλη ανακούφιση χρέους, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν γκρίζες, επισημαίνει η JP Morgan.
Ως εκ τούτου οι φόβοι για την επανάληψη καταστάσεων αντιστοίχων με του περσινού καλοκαιριού έχουν διαλυθεί. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν μετά το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος κρίσιμη παραμένει η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις, προβλέποντας πως η πίεση από την ΕΕ για τα δημοσιονομικά δεν θα υποχωρήσει.
Οι συζητήσεις για το χρέος αποδείχτηκαν ηπιότερες απ' όσο αναμένονταν, σημειώνει η JP Morgan και οδήγησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις, αν και κατά κύριο λόγο προοπτικά.
Σύμφωνα με την JP Morgan η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην έγκαιρη καταβολή 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας αλλά και να πληρωθεί μέρος των ανεξόφλητων οφειλών.
Η συμφωνία μας εξέπληξε, σημειώνουν οι αναλυτές αλλά ήταν το μόνο λογικό αποτέλεσμα απουσία εναλλακτικών.
Για να επιτευχθεί οι ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι κάτω του 15% μεσοπρόθεσμα και του 20% μακροπρόθεσμα. Η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% διευκόλυνε τους ευρωπαίους καθώς περιορίζει την αναγκαία ελάφρυνση (που θα γίνει με επεκτάσεις λήξεων, περιόδους χάριτος και σταθεροποίηση επιτοκίων).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr