Τη ριζική διαφωνία του ΣΕΒ στην οικονομική πολιτική της αύξησης των φόρων διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», οι εργασίες του οποίου ανοίγουν αύριο.
O κ. Φέσσας σημείωσε ότι αυτό το μείγμα πολιτικής συμπιέζει –μέσω φορολογίας και εισφορών– τις πλέον παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει τη φορολογική βάση και δεν χτυπάει τη φοροδιαφυγή, δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δυστυχώς δεν επιτυγχάνει την πραγματική στήριξη των ασθενέστερων.
«Με αυτό το μείγμα πολιτικής αποθαρρύνονται οι επενδυτές, ενώ αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει επιτέλους να προταχθούν έναντι των σκληρών αλλά και πιο εύκολων στη νομοθέτηση φορομπηχτικών μέτρων».
«Ο στόχος της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει ξαναβγάζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη βιομηχανία στο προσκήνιο.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Μπίτσιος τόνισε ότι καθώς η αξιολόγηση κλείνει είναι ζητούμενο παραμείνει η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. «Μόνο η βιομηχανία μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που θα τραβήξει την οικονομία από το τέλμα. Καθοριστική σημασία έχει η χάραξη νέας στρατηγικής για την επιλογή των τομέων που θα επικεντρωθεί η βιομηχανική παραγωγή. Προϋπόθεση για να προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα» είπε.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτζος παρουσίασε μια μελέτη του Συνδέσμου για τη συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «
Στην Ελλάδα χάσαμε το τραίνο της ανταγωνιστικότητας. Δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις και οδηγηθήκαμε εδώ που φτάσαμε. Το 1980 η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ ήταν στο 21%, ενώ το 2014 στο 12,5 %. Η συμβολή της βιομηχανίας στην απασχόληση είναι σήμερα στο 17% αλλά στο 21% στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι να συγκλίνουμε με την Ευρώπη» τόνισε και έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης με παρεμβάσεις της βιομηχανίας.
«Επιλογές για τη βιομηχανία δεν έχουν κάνει οι κυβερνήσεις. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης. Είναι πρώτη η Ελλάδα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τελευταία στις μικρές μεσαίες και μεγάλες. Χρειάζονται άμεσα μεταρρυθμίσεις και στις επιχειρήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικές. Έχουμε το εργαλείο των αποσβέσεων. Μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της οικονομίας και την ανασύνταξη των επιχειρήσεων» είπε.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr