Πέρα από το ότι, η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 26 Μαϊου 2016 στο Στρασβούργο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου, όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Ιρλανδέζας ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Liadh Νί Riada, τα μέτρα στήριξης που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ και το ελληνικό κράτος:
- Θα χρησιμοποιηθούν για να βρουν αυτά τα άτομα θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματικότητα, καθώς και συνεισφορές για τη σύσταση επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα (κατάρτισης, κινητικότητας κτλ).
Οι θετικές πλευρές αυτής της απόφασης, περιορίζονται στο ότι, επιτέλους, η Ελλάδα αποφάσισε να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής και στην διασπίστωση ότι, «αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και της δραστικής μείωσης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική οικονομία”.
Σημειώνεται ότι:
- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
- Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.
Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr