Ο έλεγχος θα καταστεί πιο αυστηρός και μάλιστα πλέον υποχρεωτικός για το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων έναντι του δειγματοληπτικού ελέγχου που εφαρμοζόταν έως σήμερα.
Στο εξής η πλειονότητα των υπόχρεων -πλην των πολιτικών προσώπων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα οφείλουν να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Επιτροπή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στις δηλώσεις θα πρέπει να αναγράφονται και οι τραπεζικές θυρίδες, για τις οποίες ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν θα δηλώνεται το περιεχόμενο αλλά η μίσθωσή τους, ενώ θα δηλώνονται και τυχόν μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα περιλαμβάνουν επίσης τα δάνεια που έχουν λάβει οι υπόχρεοι.
Σύμφωνα, με τον αναπληρωτή υπουργό, το ηλεκτρονικό σύστημα για όλους τους υπόχρεους θα είναι έτοιμο σε 2 μήνες από τώρα, ενώ πλέον τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών θα παραμένουν δημοσιευμένα για μεγαλύτερο διάστημα από τον ισχύοντα 1 μήνα.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, αλλαγές επέρχονται και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία θα ελέγχει μόνο τα πολιτικά πρόσωπα και η σύνθεσή της οποίας θα γίνει από επταμελής εννιαμελής με την ένταξη μέλους του Συνηγόρου του Πολίτη, ώστε να είναι περισσότερα τα μέλη των δικαστικών αρχών.
Τη, δε προεδρία της Επιτροπής αναλαμβάνει στο εξής ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr