Συγκεκριμένα, προστατεύονται από την πώληση έως και το 2018 όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως της κατηγορίας τους (τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.
Τα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.
Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε funds και εταιρείες διαχείρισης θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς που προβλέπεται σήμερα για τις τράπεζες και δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι τους. Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβαστούν υπάρχει ειδική πρόνοια, όσα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο να μην έχει δικαίωμα η εταιρεία που θα τα αγοράσει να δυσχεράνει με αλλαγή του επιτοκίου τη θέση του δανειολήπτη.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ για τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων που θα αδειοδοτηθούν. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα στην Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος-μέλος του ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημά τους στην Ελλάδα.
Οι Εταιρείες Απόκτησης Δάνειων και Πιστώσεων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός του ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα. Όλες θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εποπτεύονται από αυτήν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr