Στην ειδική εκδήλωση του ΠΣΕ, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ότι η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές θα βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου Νόμου, αποκτώντας πρώτη προτεραιότητα ως προς τις ενισχύσεις, που προβλέπει.
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της Αθηναϊκής Λέσχης, σε εκπροσώπους 100 εξωστρεφών επιχειρήσεων, όλων των μεγεθών κι από όλη τη χώρα, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών επενδύσεων ανέφερε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει οκτώ καθεστώτα ενισχύσεων: Μηχανολογικού εξοπλισμού, γενικής επιχειρηματικότητας, νέων ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επενδύσεων καινοτομικού χαρακτήρα, συνεργειών και δικτυώσεων, ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών-Ταμείων Συμμετοχών, ολοκληρωμένων χωρικών και κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων μείζονος σημασίας».
Και συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά των ενισχύσεων, ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγική διαδικασία τόσο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και για τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι «η πραγματική οικονομία της χώρας και η παραγωγική της μηχανή προσδοκούν στην άμεση ενεργοποίηση του Νέου Νόμου, ως αντιστάθμισμα στην τραγική έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων και ως προϋπόθεση βελτίωσης της ψυχολογίας της αγοράς». Η ίδια υπογράμμισε ότι «το Σχέδιο του Αναπτυξιακού αποκτά και ισχυρό συμβολισμό ως προς τη δημιουργία σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και φορολογικού πλαισίου, προσφέροντας σταθερούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές που θα επιλέξουν να εμπιστευτούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Είναι πάγια η θέση του ΠΣΕ ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να βασιστεί στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις και Εξωστρέφεια».
Ακολούθησε συζήτηση επί των προτάσεων του ΠΣΕ και των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων, τις οποίες ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι θα τις εξετάσει ενδελεχώς. Μάλιστα, προανήγγειλε ρυθμίσεις σχετικά με τις προηγούμενες δεσμεύσεις ύψους 6,5 δις ευρώ από προηγούμενους Αναπτυξιακούς/Επενδυτικούς Νόμους, σε ορίζοντα 7ετίας και υπό το συνδυαστικό σχήμα άμεσων ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επιλέξιμες θα θεωρούνται δαπάνες για επενδύσεις που θα γίνονται μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Νόμου, η οποία θα είναι άμεση μετά την ψήφισή του στη Βουλή, καθώς έχουν προχωρήσει σημαντικά και οι διαδικασίες των απαιτούμενων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Τέλος, ανέφερε ότι εκτός από την ήδη εκπληρωμένη αποδοχή της πρότασης του ΠΣΕ για κάλυψη της ίδιας συμμετοχής και από δανειακά κεφάλαια, θα γίνει προσπάθεια αύξησης και των ποσοστών επιχορήγησης που αφορά σε κτιριακές εγκαταστάσεις (πάνω από το προτεινόμενο ως τώρα πλαφόν του 50%). Στο ίδιο πλαίσιο, αξιολόγησε θετικά και την πρόταση του Συνδέσμου για αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών (κτίρια, μηχανολογικός εξοπλισμός κτλ.) εταιρειών που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της χώρας, ώστε να στεγάσουν νέες επενδύσεις.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, που αποτέλεσε προάγγελο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ, παρουσιάστηκαν παράλληλα με τον Αναπτυξιακό Νόμο και Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές (best practices) εναλλακτικών πηγών ρευστότητας και σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης διασυνοριακού εμπορίου.
Χορηγός της εσπερίδας ήταν η εταιρεία Noisis-Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr