Ο κανονισμός, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, θέτει τη Κομισιόν σε πορεία σύγκρουσης με το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών που ιδρύθηκε πρόσφατα, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB).
Όπως αναφέρει το Reuters, η επικεφαλής του SRB Elke Koenig έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η ελάχιστη απαίτηση για επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) θα πρέπει να είναι είναι στο 8% του συνολικού παθητικού και των κεφαλαίων της τράπεζας και θα πρέπει να είναι υψηλότερη για σημαντικές τράπεζες.
Η MREL είναι απαραίτητη για να μπορέσει να εφαρμοστεί το λεγόμενο bail-in των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, μία διαδικασία που έχει ως στόχο να αναγκάσει τους μετόχους των τραπεζών, τους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες (σ.σ. οι πιστωτές της τράπεζας) να πληρώσουν για τη διάσωση της τράπεζας πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν αρνήθηκε να εισάγει ένα εναρμονισμένο ελάχιστο επίπεδο για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις στο προσχέδιο του κανονισμού της, που αναμένεται να υιοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα και να εφαρμοστεί αυτόματα.
Αναφέρει ότι "οι αρχές εξυγίανσης θα προσδιορίζουν το ύψος απορρόφησης ζημιών που το ίδρυμα ή ο όμιλος θα είναι ικανό να απορροφήσει" κατά περίπτωση.
To SRB θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να επιβάλει MREL 8% ή υψηλότερη στις τράπεζες, αλλά μόνο εάν αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο.
Στο προσχέδιο του κανονισμού, το οποίο αποσαφηνίζει υφιστάμενους κανόνες, η Κομισιόν έχει αρνηθεί επίσης να επιβάλει ελάχιστη μεταβατική περίοδο ώστε οι τράπεζες να επιτύχουν τη δέουσα ελάχιστη απαίτηση για επιλέξιμες υποχρεώσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ήθελε το όριο στα τέσσερα έτη.
"Οι αρχές εξυγίανσης θα προσδιορίζουν μια κατάλληλη μεταβατική περίοδο η οποία θα είναι η συντομότερη δυνατή" αναφέρει το προσχέδιο.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν θέτουν ελάχιστον επίπεδο MREL και μία σαφή μεταβατική περίοδο για την επίτευξη του, και αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με δευτερεύουσες νομοθεσίες.
Τι αλλάζει με το προσχέδιο της Κομισιόν
Σε περίπτωση που μία τράπεζα πτωχεύσει όπως ορίζει η οδηγία για το bail-in (BRRD), τότε η εξιγίανσή της θα πρέπει να καλυφθεί πρώτα με ποσοστό 8% από τα στοιχεία του συνολικού παθητικού της και κατόπιν οι ζημιές να καλυφθούν κατά σειρά από τους μετόχους της, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες της.
Με τα όσα λέει η Κομισιόν θέτει σε αμφισβήτηση το όριο του 8% επιτρέποντας ενδεχομένως κατά περίπτωση εφόσον κριθεί αναγκαίο οι πιστωτές της τράπεζας, να μετέχουν αρκετά νωρίτερα στην εξυγίανσή της αναλαμβάνοντας ζημιές που θα καλυφθούν σε μικρότερο ποσοστό από τα στοιχεία του παθητικού της τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr