Παρόλα αυτά στη πρόσφατη διήμερη συζήτηση για το ασφαλιστικό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβαναν μονότονα τη «γραμμή του Μαξίμου» για το μεγάλο κατόρθωμα της Αριστεράς να θέσει επί τάπητος στο Eurogroup το θέμα του χρέους. Κανείς βέβαια δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πως αυτές οι γενικόλογες αναφορές για το Ελληνικό χρέος θα αλλάξουν τα σημερινά δραματικά οικονομικά δεδομένα. Ακόμα και ο αρμόδιος υφυπουργός της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, επέλεξε να αναφερθεί στο καταστροφικό psi και όχι για το φυσικό του αντικείμενο.
Η ανερμάτιστη Κυβέρνηση της Αριστεράς, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, ταλαντευόμενη συνεχώς μεταξύ της «αριστερής ιδεοληψίας» και της «καρέκλας της εξουσίας», «στρεψοδικεί» ασύστολα, «κατασκευάζοντας» μία εικονική πραγματικότητα και συγκεκριμένα:
- 1) Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει σταθεροποιηθεί.
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα, από τις αρχές του 2015, «λιμνάζει» βυθιζόμενη.
- · Η πραγματική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, όπου και παραμένει.
- · Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «κατέρρευσαν».
- · Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ιδιωτών και Κράτους, διογκώθηκαν.
- · Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες, συρρικνώθηκαν.
- · Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.
- 2) Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Αλήθεια, δεν γνωρίζει ότι η όποια βελτίωση του αποτελέσματος οφείλεται στην «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το Κράτος; Δεν γνωρίζει ότι οφείλεται στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ήδη από το 2015; Αντίθετα, κατά τα έτη 2013 και 2014, επί διακυβέρνησης της Ν.Δ., η χώρα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα μειώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές και χορηγώντας σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σήμερα, η Κυβέρνηση επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξάνοντας τους φόρους, περιορίζοντας τους πόρους για την ανθρωπιστική κρίση. Αυτό, μόνο το πολιτικό θράσος του ΣΥΡΙΖΑ θα επέτρεπε να χαρακτηρισθεί ως επιτυχία…
- 3) Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά «ανοίγει» το θέμα του χρέους.
Η Κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για την επιβάρυνση της βιωσιμότητάς του, που καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις για «κούρεμα» του χρέους, σήμερα, χωρίς πολιτική «αιδώ», θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από το 2012.
Και φυσικά αποσιωπά τη διπλή αναδιάρθρωση – με «κούρεμα» μάλιστα – του χρέους, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση των τόκων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
- 4) Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι μόλις 5,4 δισ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αθροίζουν τουλάχιστον στα 12 δισ. Ευρώ και συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2,2 δισ. ευρώ για το 2016. Έχει συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αρκετά από τα οποία ενσωματώνονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου, και σε πρόσθετα, «προληπτικά μέτρα», ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
- 5) Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα «προληπτικά μέτρα».
Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα δείχνει ότι επιβάλλονται ιδιαίτερα επαχθή φορολογικά μέτρα σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, νέους επιστήμονες, μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, επιχειρήσεις και σε όλους τους τομείς:
Α. Περιορισμός του αφορολόγητου.
Β. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος.
Γ. Μονιμοποίηση και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Δ. Φορολόγηση των ενοικίων και των μερισμάτων.
ΣΤ. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της έμμεσης φορολογίας, την οποία ακόμη δεν έχουμε δει.
Οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν αμήχανα το θεατρικό έργο της δήθεν «ηρωϊκής διαπραγμάτευσης», σε σενάριο και σκηνοθεσία ΣΥΡΙΖΑ, βιώνουν επώδυνα την πορεία στο τέλμα και αναμένουν το επερχόμενο «τσουνάμι» των σκληρών μέτρων, βλέποντας δυστυχώς ότι τα «χειρότερα είναι μπροστά τους. Και οι ρυθμίσεις για το χρέος που αφορούν την περίοδο 2018 – 2050 είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει την οδυνηρή οικονομική κατάσταση που ήδη βιώνουν».
Κωνσταντίνος Δέδες
Δικηγόρος – Μέλος του Τομέα Ανάπτυξης ΝΔ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr