Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χτες βράδυ από το υπουργείο Οικονομίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συνολικής Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, αφενός, και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ», αφετέρου, με τις αναπόσπαστες σ’ αυτήν Δηλώσεις παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων.
Η σχετική τροπολογία
Ο λόγος για τη νέα παράταση, όπως αναφέρει η τροπολογία είναι «μέχρι να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα αναστελλόταν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Δόθηκαν όμως παρατάσεις και η σημερινή τροπολογία αφορά στην τέταρτη παράταση που θα δοθεί σε αυτήν την αναστολή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις όποιες αλλαγές σε ό, τι αφορά την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα συνεχισθεί η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των δανείων εκείνων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Η πώληση των δανείων αυτών θα απαγορεύεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η πώληση των λοιπών κατηγοριών δανείων θα απελευθερωθεί, μόλις θεσπισθούν οι αλλαγές στον νόμο 4354/2015.
Μικρό ενδιαφέρον από funds
Πάντως μέχρι στιγμής μικρό είναι το ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα για να μπουν στο «παιχνίδι» της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γνώστες της διεθνούς αγοράς αναφέρουν στο Reporter.gr ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα funds να βλέπουν την αγορά κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου. Ήδη σχετική επιτροπή στο υπ. Δικαιοσύνης θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση ωστόσο άγνωστο είναι το πότε θα νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο που πιθανότατα θα αποτελέσει ένα από τα προαπαιτούμενα επόμενων αξιολογήσεων. Πάντως δύο άλλοι λόγοι για τη διστακτική στάση που κρατούν μέχρι στιγμής τα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού είναι το γεγονός ότι αναμένουν αλλαγές στην ηγεσία των συστημικών τραπεζών αλλά και γιατί έχουν εσχάτως επιλέξει ακόμα και τα Hedge funds διεθνώς συντηρητικές και σίγουρες τοποθετήσεις για τα κεφάλαιά τους. «Η λιμνάζουσα ρευστότητα ακόμα και των vulgar funds πάει σε σίγουρες επιλογές λόγω αβεβαιότητας γεγονός που δημιουργεί για την Ελλάδα άλλη μια δυσκολία ανεύρεσης ρευστότητας» αναφέρει στέλεχος του Citi. Όπως επισημαίνει αυτήν την ώρα τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για την Ελλάδα και τις τράπεζές της ώστε να ανασάνει και να περάσει στην επόμενη μέρα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr