Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης ενέκριναν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι η δόση των περίπου 5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης θα πρέπει να δοθεί σύντομα.
Επίσης, το δεύτερο θετικό για την Ελλάδα είναι πως επιτέλους συστάθηκε ένα γενικό πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους της, αν και η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει με κάποιες μέτριες βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και ένα σαφές μήνυμα ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει η UBS χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, προσθέτει, «το ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε η μείωση των μακροπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναμφισβήτητα όχι μόνο λογικό από μακροοικονομικής άποψης αλλά αποτελεί και έναν τρόπο για να ικανοποιηθεί το πολιτικό ζητούμενο της διατήρησης της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση».
Επίσης, όπως τονίζει η UBS, αυτό βοηθά την ελληνική κυβέρνηση να χτίσει τo success story της μέσω της συμμόρφωσης στο πρόγραμμα, παρέχοντας της έτσι κίνητρα να παραμένει σε συμφιλιωτική πορεία με τους πιστωτές της.
Ωστόσο, όπως καταλήγει η ελβετική τράπεζα, η Ελλάδα έχει ακόμα πολλές εκκρεμότητες να κλείσει, συμπεριλαμβανομένου του να περάσει στη Βουλή όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr