Με δεδομένο ότι οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις 24/5, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να περάσει με διαδικασίες εξπρές τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα με στόχο να «φτιάξει» θετικό κλίμα την οικονομία στη βάση ότι πλέον Grexit δεν «παίζει». Αυτό εκτιμάται ότι είναι βασικό ώστε να υπάρξει ταχεία ανάταξη και ατμόσφαιρα προσέλκυσης επενδύσεων.
Έτσι η κυβέρνηση επενδύει, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη Βουλή την Κυριακή, στην επίσημη έναρξη κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στις 17/5 στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, αλλά και στην αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες μετά την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Γι΄αυτό, στην ενημέρωσή του χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προέταξε το ότι το μέγεθος της δόσης θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερο των 5,7 δισ. ώστε να αποπληρωθούν πέρα από δανειακές υποχρεώσεις και τα «φέσια» στους ιδιώτες που υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ με τα 3 εξ αυτών να είναι στην Υγεία.
Αν η δόση λοιπόν είναι, όπως ελπίζει το Μαξίμου, γενναιόδωρη, «θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να φέρει μπροστά στη δημόσια συζήτηση τα θέματα του παράλληλου προγράμματος. Ήδη χθες βράδυ στην τηλεόραση του Star, o υπουργός Νίκος Φίλης δεσμεύτηκε για μηδενική απώλεια διδακτικών ωρών τη νέα σχολική χρονιά, άψογη λειτουργία του ολοήμερου και προώθηση συνολικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Επίσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χθες σε διημερίδα του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θέλησε να σφραγίσει μια συνολική προσπάθεια αλλαγής του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που αναμένεται πιλοτικά να ξεκινήσει σε δύο μήνες περίπου.
Είναι προφανές, ότι για να επιβιώσει η κυβέρνηση από το κύμα δυσαρέσκειας και «λουκέτων» που προβλέπονται λόγω υπερφορολόγησης, επιδιώκει να φύγει από τη διαδικασία εσωστρέφειας για τα δύσκολα μέτρα που ψηφίστηκαν, να αλλάξει την ατζέντα και να στραφεί η δημόσια συζήτηση στην προοπτική βελτίωσης της οικονομίας, αλλά και της καθημερινότητας.
«Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία», αλλά και «ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε ένα ενάρετο κύκλο, όπου αυτό το οποίο θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι το πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους» ήταν η αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες στο συνέδριο Υγείας που μίλησε και σηματοδοτεί και το τι θα πει σήμερα στους υπουργούς του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, θα αποφύγει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις. Ωστόσο δεν θα κρύψει τη μεγάλη ικανοποίησή του, γιατί μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και με βασικό γνώμονα την προστασία των αδύναμων, υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα που δίνουν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ανάσα στη χώρα, την ελληνική κοινωνία αλλά και στη κυβέρνηση.
Επίσης, θα αναφερθεί στο γεγονός ότι μετά και τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.
Μπορεί μάλιστα ο Πρωθυπουργός να μην αρχίσει να «εκπαιδεύεται» να δένει γραβάτες μιας και η υλοποίηση της υπόσχεσης-στοίχημα που είχε βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έχει δρόμο, ωστόσο στην κυβέρνηση επιμένουν ότι για πρώτη φορά το θέμα του χρέους τίθεται με απτά χρονοδιαγράμματα. Έστω κι αν προβλέπονται δύσκολα και επώδυνα ορόσημα και κυρίως ένα μαμούθ π΄ρογραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr