Ο επικεφαλής του Εurοgroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup.
Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Από τις αυτόματες περικοπές δεν εξαιρούνται βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθοί και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών.
Όπως ήδη έχει συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνονται μονάχα ευαίσθητοι τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία.
Σύμφωνα με την πρόταση που είναι και αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την 30η Απριλίου κάθε χρόνου με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει μια έκθεση η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη Βουλή με την οποία θα γίνεται λόγος για την απόκλιση ή μη από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Εάν υπάρχει απόκλιση τότε ως την 31η Μαϊου θα πρέπει να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα μέτρα.
Εάν δεν εκδίδεται από τον υπουργό το σχετικό διάταγμα τότε αυτομάτως θα ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί.
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τόνισε ότι ως βάση για συμφωνία ελήφθη η ελληνική πρόταση, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζητείται πλέον η νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών για όλες τις πτυχές της συμφωνίας για την Ελλάδα.
Tο πλήρες κείμενο των αποτελεσμάτων του Eurogroup:
To Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, εν όψει της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για την πρώτη αξιολόγηση:
Ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους εως 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση της ατομικής φορολογίας και πρόσθετους δημοσιονομικούς παράγοντες όπως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου τομέα.
Έναν πρόσθετο μηχανισμό επείγουσας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέτρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τους τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον). Εφόσον τα μέτρα ενεργοποιηθούν ως προσωρινά όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογισμού, με στόχο να φέρουν τον προϋπολογισμό δομικά και πάλι στο σωστό δρόμο. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιορίζονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες εκτός ελέγχου της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής γαι τα κόκκινα δάνεια, η οποία θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών και θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή της εσωτερικής πιστωτικής ικανότητας στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενες δράσεις, μέτρα θα ληφθούν για να ανοίξει άμεσα η αγορά για την πώληση και εξυπηρέτηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση των μικρών δανείων που αφορούν κύρια κατοικία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr