Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνσε ότι δεν ζητάνε να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αλλά να νομοθετηθεί ένας προληπτικός μηχανισμός, τα μέτρα που θα προβλέπει ο οποίος θα μπορούν να αποσυρθούν αν δεν χρειαστούν.
«Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή, μας βοήθησε να καταλάβουμε εάν όλα βαίνουν σωστά στο πρόγραμμα. Πρόκειται να νομοθετηθεί εκ των προτέρων ο προληπτικός μηχανισμός και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει το 3,5% πλεόνασμα τότε αυτός ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία, ενώ συζητήσαμε και για περικοπή δαπανών οι οποίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον από διαρθρωτικά μέτρα», σημείωσε.
«Λάβαμε υπόψιν την πρόταση της Ελλάδας, που μας τέθηκε σήμερα, άρα υπάρχει μία τροποποίηση των ελληνικών προτάσεων. Για το χρέος συζητήθηκε μία μέθοδος ελάφρυνσης, αλλά όλα αυτά τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, ενώ για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα υπάρξει από τον Ιούνιο του 2016 μία επιτροπή λειτουργική μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ και ανέφερε πως «στόχος είναι στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει μία οριστική συμφωνία με την Ελλάδα. Τα 2 θέματα που παραμένουν προς επίλυση είναι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ώστε να αποδεσμευτούν λεφτά για τη χώρα», ανέφερε και για το θέμα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρχει ο προληπτικός μηχανισμός
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός προληπτικού μηχανισμού αναφέρθηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε σε καλό σημείο όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας, καθώς προχωρήσαμε πολύ σήμερα όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός αυτός».
«Είναι χρήσιμο ο μηχανισμός μέτρων να υπάρχει, καθώς διασφαλίζει όλες τις πλευρές» αναφορικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, εξήγησε.
«Οι Ευρωπαίοι παραμένουν αλληλέγγυοι», σημείωσε.
«Μιλάμε πλέον για ένα σημαντικό πακέτο μέτρο που περιλαμβάνει μια Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων που θα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα ασχολείται με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις», είπε ενώ τόνισε πως «η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει το δεύτερο μισό του 2016, έως το 2,7%». Προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως είπε, είναι η Ελλάδα «να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει».
Αναφορικά με το χρέος, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασικό σημείο της συμφωνίας που υπογράψαμε πέρυσι».
Ντομπρόβσκις: Εντός ημερών η ολοκλήρωση της συμφωνίας
Εντός ημερών θα επέλθει η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για τον προληπτικό μηχανισμό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το Eurogroup χαιρετίζει το πακέτο των μέτρων που υιοθέτησε η Ελλάδα, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Αναφορικά με το χρέος ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος ενώ νεότερα θα υπάρξουν μετά το EWG και στις 24 Μαΐου οπότε θα λάβει χώρα νέο Eurogroup».
Ρέγκλινγκ: Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιβαρύνει τα άλλα κράτη
«Tα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν περιλαμβάνουν κούρεμα ή επιβαρύνσεις για τους άλλους προϋπολογισμούς των κρατών», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε ότι «η ρευστότητα στην Ελλάδα στενεύει».
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο κατά το οποίο ο ESM θα καταφέρει να προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr