Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν έλθει πολύ κοντά- παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης- εντούτοις το έδαφος του Eurogroup, διαμορφώνει η αντίθεση μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου τόσο για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η Αθήνα, όσο και για το ζήτημα του χρέους.
Η επιμονή του ΔΝΤ να προσδιοριστούν εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα σίγουρης απόδοσης ή σε διαφορετική περίπτωση να βάλλουν οι Ευρωπαίοι βαθειά το χέρι στην τσέπη αποδεχόμενοι δραστική μείωση του χρέους, εκλαμβάνεται στη Γερμανία ως εκβιασμός ο οποίος δεν μπορεί να γίνει ανεκτός στην τρέχουσα συγκυρία.
Λαγκάρντ και Σόϊμπλε κρατούν τα κλειδιά
Η λύση, όπως είναι πρόδηλο, βρίσκεται μεταξύ Ουάσινγκτον και Γερμανίας, αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος: «το ΔΝΤ μας πιέζει για τον αυτόματο μηχανισμό. Όμως παράλληλα, πιέζει και την Ευρώπη για το χρέος. Την ίδια ώρα η Γερμανία, που επιμένει να κλείσει η αξιολόγηση, επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου, αλλά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το χρέος. Οι όροι σε αυτό το τρίγωνο, δεν μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα.
Οπότε, ΔΝΤ και Γερμανία, πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα μας δώσει ανοικτό διάδρομο και θα είναι αξιόπιστη τόσο για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο και στα μάτια των πολιτών. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο».
Έχοντας εγκαταλείψει- όπως αναμενόταν άλλωστε…- κάθε κόκκινη γραμμή, το Μαξίμου αποδέχθηκε μεταξύ άλλων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ, περικοπές και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις, υπέρμετρες αυξήσεις εισφορών -σε «συνταγματικά οριακό» επίπεδο, όπως διαπιστώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής- άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των προβληματικών δανείων, με εξαίρεση μέχρι το 2018, όσων σχετίζονται με πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ, νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων από τον προσεχή Ιούνιο και τη δημιουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Τσακαλώτος: «πρόσθετα μέτρα θα μας κάνουν ασταθή χώρα»
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει παραπέρα ακόμα κι από εκεί που επιθυμούσαν οι δανειστές και το τόνισε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος σε μια δραματικού χαρακτήρα επιστολή που απηύθυνε το περασμένο Σάββατο στους ομολόγους του, προειδοποιώντας ότι η επιμονή του ΔΝΤ στην προληπτική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων 3,4 δις, θα αποσταθεροποιούσε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά, την ίδια τη χώρα που κινείται σε ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το Οικονομικό Επιτελείο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του, έχει προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού, με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων, ώστε να προλάβει την ανησυχία της Ευρώπης και να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η χώρα «θα βρίσκεται σε τροχιά» για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι τελικές προτάσεις της πλατείας Συντάγματος στις οποίες έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των Ευρωπαίων, βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι του Eurogroup με την προσδοκία του κ. Τσακαλώτου, ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», έστω κι αν η συζήτηση για το χρέος, η οποία έχει εγγραφεί πάντως στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, μπορεί να περιμένει.
Δεν είναι απίθανο μάλιστα να διαχωριστεί από την υπόλοιπη θεματολογία, προκειμένου, όχι πέρα από τον Μάϊο, να επιτευχθεί συμφωνία, με βάση και την συμβιβαστική πρόταση της Επιτροπής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και να αποφευχθεί η επανάληψη του εφιαλτικού έργου που ζήσαμε το περασμένο θέρος.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr