Η γερμανική εφημερίδα εκφράζει επιφύλαξη για το αν η Αθήνα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και προσθέτει πως αυτό δεν είναι καλό για την «Χώρα των Ηττημένων» και των πιστωτών της.
«Μετά από 7 χρόνια κρίσης, μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα», σχολιάζει το δημοσίευμα, λίγο πριν την έγκριση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, κι ενώ η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει.
«Η χώρα έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζοντας την "ταφόπλακα" για τους εργαζόμενους», προσθέτει επισημαίνοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων που θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30% ίσως να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.
«Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνον του Έλληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του», αναφέρει η εφημερίδα.
Δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών και τις Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των πιστωτών που δεν μπορούν να αποφασίσουν για την φύση και την έκταση που θα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας ύψους σχεδόν 4% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ το οποίο θεωρείται σκληρό στην πολιτική του είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό για το αποτέλεσμα και για την αντοχή έναντι αυτών των μέτρων, ακόμη κι αν η ανάπτυξη σταθεί υποβοηθητική.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να πετύχουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και αμφισβητεί ότι αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχει η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα και αναφερόμενη στην πρόσφατη επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο προκειμένου να αρχίσουν αμέσως την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Προσθέτει ακόμα, ότι η ουσία στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους δανειστές είναι ότι το χρέος της χώρας πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Η Γερμανία διαφωνεί
με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της Άγκελας Μέρκελ να «πουλήσει» στους βουλευτές της την ελάφρυνση του χρέους.
Επί χρόνια η κυβέρνηση υποσχόταν ότι η κυβέρνηση θα ανακτήσει όλα τα κεφάλαια που δάνεισε στους Έλληνες και η διαγραφή χρέους δεν συζητείται κυρίως στην παρούσα πολιτική συγκυρία που εμφανίζεται ενισχυμένο το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της περιστρέφονται εδώ και μήνες γύρω από αυτό το κρίσιμο σημείο. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν έναν μηχανισμό αυτόματων περικοπών με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να πάρει την επόμενη δόση για να καλύψει τα δάνειά της. Άλλοι παρατηρητές, κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο.
«Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει παραχωρήσεις μόνον όταν πλέον τίποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr