Από την ψήφιση του σχετικού νόμου οι τιμές μια σειράς προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται, πλήττοντας κυρίως χαμηλά εισοδήματα που δαπανούν σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους αφού η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου το 1/5 των εσόδων που έχει προϋπολογίσει από το μέτρο μόνο από τις αγορές στα σουπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα στο 24% μετατάσσονται:
- Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
- Αναψυκτικά – χυμοί.
- Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
- Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
- -Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικιών.
- Άνθη – φυτά
- Ζωοτροφές για κατοικίδια
Παράλληλα, συζητείται και η αύξηση του συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μόνο για τα τρόφιμα η αύξηση από το ΦΠΑ μεταφράζεται σε 104 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά ενώ αν επιβληθούν και επιπλέον φόροι σε ιντερνέτ και κινητή τηλεφωνία όπως συζητάτε το πλήγμα είναι μεγάλο αφού 25% των εισοδημάτων κατευθύνεται σε αυτές τις υπηρεσίες και προϊόντα.
Και ενώ η αύξηση του ΦΠΑ είναι δεδομένη η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα βρει ή εφαρμόσει εκείνο το μηχανισμό που τουλάχιστον θα εξασφάλιζε την εισπραξιμότητα του μέτρου. Οι προαναγγελίες περί υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές έχει παγώσει και όπως λένε επιχειρηματίες από τον κλάδο του λιανεμπορίου η αύξηση του ΦΠΑ το μόνο που θα προσφέρει είναι περισσότερα κέρδη για όσους και σήμερα δεν τον αποδίδουν και λιγότερα έσοδα για τις συνεπείς επιχειρήσεις αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φόρα που αυξάνεται ο ΦΠΑ μειώνεται η κατανάλωση.
«...Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της είναι σαφής ότι αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Ενδεικτικά στη Γερμανία ΦΠΑ 19%, στη Κύπρο 19%, στη Βρετανία και Γαλλία 20%, στη Βουλγαρία 20%, στην Ισπανία 21% και στην Ιταλία 22%. Επίσης οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται και παρ´όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δις ευρώ, ενώ το 21% των βεβαιωμένων οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλαδή 17 δις ευρώ αφορά στον ΦΠΑ.
«Χαριστική βολή» στην αγορά χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ),Κωνσταντίνος Μίχαλος προσθέτοντας ότι ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ επισημαίνει ότι κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων.
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι «η κατάληξη της αξιολόγησης στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σημαίνει ετήσια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 500 εκ. εκ των οποίων περισσότερα από 100 εκ. ευρώ για τρόφιμα στα ελληνικά νοικοκυριά με σοβαρές στερήσεις. Από το 2010 έχουμε βαρεθεί να αλλάζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ στις ταμειακές μηχανές, με μέσο όρο μία αλλαγή το χρόνο, αφού αυτή θα είναι η 6η αύξηση ΦΠΑ σε 6 χρόνια...»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr