Η εκδοχή αυτή, σύμφωνα με το Οικονομικό επιτελείο, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στην άρση των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα καθώς και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις διαφορές προσεγγίσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018.
Ο υπουργός δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν ή να μη χρειαστούν (τα λεγόμενα contigency measures) και σχολίασε πως, ούτε στη Γαλλία δεν μπορεί νομικά να συμβεί κάτι τέτοιο, αποσπώντας επ΄ αυτού τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου ομολόγου του, Μισέλ Σαπέν.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε ευκρινώς το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας «μηχανισμό δέσμευσης», προκειμένου να μην υποχρεωθεί η κυβέρνηση στα ήδη επαχθή μέτρα των 5,4 δις ευρώ να προσθέσει και νέα, λέγοντας ότι συζητούνται ιδέες και από την ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα.
«Διαφωνούν ΕΕ και ΔΝΤ αλλά μπορούμε να φτάσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», υποστήριξε ο υπουργός, βλέποντας μπροστά του, ωστόσο, να επανέρχονται μέρες του περασμένου θέρους, όπως άλλωστε προειδοποιεί ευθέως και ο ESM.
Τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αξιώνουν οι δανειστές, σε συνδυασμό με την άκαμπτη θέση τους ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης της ονομαστικής τιμής του χρέους, καθιστούν περισσότερο δύσκολη πολιτικά την διαχείριση της κατάστασης.
Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, εκτιμούν ότι το χαρτί της πολιτικής αστάθειας που επισείει και πάλι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του, μάλλον δεν φαίνεται να τρομάζει κανέναν και ότι αργά ή στην άκρη της διαδρομής το Μαξίμου θα υποχρεωθεί σε νέες συνομολογήσεις.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr