Καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν σαφή εικόνα των διεξαγόμενων συζητήσεων, αναφέρουν ότι η συμβιβαστική πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ., ήτοι 2% του ΑΕΠ, αν χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% το 2018 δεν επιτευχθεί.
Για λόγους ασφαλείας, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το επίμαχο σενάριο, θα νομοθετήσει εκ των προτέρων ένα πακέτο μέτρων ασφαλείας, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ που θα λάβει ήδη, δεδομένου ότι το ΔΝΤ στέκεται αμετακίνητο στη θέση, πως με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, είναι ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ή έστω χωρίς «σοβαρές» περικοπές δαπανών στο ασφαλιστικό και την μετατόπιση του αφορολόγητου ορίου σε χαμηλότερη βάση.
Αλλά, την ίδια ώρα, η Ευρώπη, με επικεφαλής το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου από το Πρόγραμμα, εμφανίζεται εξαιρετικά απρόθυμη να ενθαρρύνει οποιαδήποτε συζήτηση για τις επαχθείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και την αυστηρή τήρηση των όρων της Συμφωνίας, χωρίς πολιτικές εκπτώσεις.
Το σενάριο, ίσως και να μην είναι και τόσο καινούργιο…
Τις πληροφορίες αυτές, επιβεβαίωσαν μιλώντας στην Wall Street Journal, αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, αποδίδοντας την «πατρότητα» της πρότασης στη γερμανική πλευρά, της οποίας ο βαθμός εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία του Μαξίμου, έχει προ καιρού εξανεμιστεί.
Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι με την ιδέα των έκτακτων μέτρων θα ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μολονότι, αναγνωρίζουν ταυτόχρονα την δυσκολία της πολιτικής διαχείρισης του πράγματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνουν ωστόσο, ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας διακηρύττει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος, οι αντιστάσεις του επί του θέματος- και δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά…-θα μπορούσαν καμφθούν.
Η ανάδυση στην επιφάνεια του συγκεκριμένου σεναρίου πάντως, δεν γίνεται για πρώτη φορά. Προσεκτικοί πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, υπενθυμίζουν ότι προ ημερών, από τη Βουλή, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν ανέφερε πως τα μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή, αλλά, αν η πορεία των εσόδων το επιτρέψει, δεν θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση.
Η ώρα της αποκάλυψης για το Μαξίμου
Είναι πρόδηλο, ότι η πρόταση, μεταθέτει ολόκληρο το βάρος στην ελληνική πλευρά, η οποία θα παραμείνει υπό την επιτήρηση του Ταμείου και ταυτόχρονα θα δεσμευτεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, χωρίς επιπροσθέτως σημαντικές παραχωρήσεις στο ζήτημα του χρέους.
Τούτων λεχθέντων το κουαρτέτο επιστρέφει από Δευτέρα στην Αθήνα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως, Κριστίν Λαγκάρντ, να μετριάζει τους τόνους, ψαλλιδίζοντας την αισιοδοξία Τσίπρα που αναφέρεται σε συμφωνία πριν από το ορθόδοξο Πάσχα.
Η κ. Λαγκάρντ, χαρακτήρισε μεν τις επαφές «παραγωγικές», αλλά συνέστησε οτι δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε όλες αυτές τις ημέρες στη σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον η απόσταση μεταξύ των δανειστών παραμένει.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, συσχέτισε το αποτέλεσμα της επόμενης Συνόδου του Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης επί αθηναϊκού εδάφους, τις προσεχείς ημέρες.
Γ.Η.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr