Τα μηνύματα που παραλαμβάνει το Μαξίμου από τις δυτικές μητροπόλεις στις οποίες κρίνεται η τύχη του «‘Έλληνα ασθενή» είναι απτά και σαφή και προτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος, επιμένοντας, ότι αυτήν την ώρα το ζήτημα του χρέους, δεν προέχει.
Η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, έχει ξεκόψει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση επ΄ αυτού, ενώ και το ΔΝΤ, αν και στην τελευταία του έκθεση χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», δεν έχει κανένα πρόβλημα να μετατεθεί η σχετική συζήτηση για πιο εύθετο χρόνο και είναι ενδεικτικό, ότι δεν έχει προγραμματίσει στη Σύνοδο κάποια ξεχωριστή τράπεζα συνομιλιών.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει επικαλούμενο αποκλειστική πληροφόρηση το πρακτορείο Reuters, είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για τα δάνεια του επίσημου τομέα, ώστε το χρέος της να γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμο, καθώς και οροφή 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, από το οποίο, το 7% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή έντοκων γραμματίων και το υπόλοιπο 8% στην αποπληρωμή ομολόγων, δανείων και τόκων.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου, είναι να σταθεροποιηθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου αφενός να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στους επενδυτές για τις μακροπρόθεσμες δαπάνες της και αφετέρου να αποκτήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, για την οποία πιέζει σήμερα ιδιαίτερα το Βερολίνο, διαφωνώντας με την πολιτική Ντράγκι που επιδιώκει να ενισχύσει τις πληθωριστικές τάσεις.
Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της χώρας είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, και στο ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα ο κύριος όγκος των δανείων θα μετατρεπόταν σε σταθερό επιτόκιο, γεγονός που θα κλείδωνε σε προβλέψιμα επίπεδα την δαπάνη για την εξυπηρέτηση των τόκων.
Πρόκειται πάντως για μια επιλογή, που δεν φαίνεται να συγκινεί στην παρούσα τουλάχιστον φάση την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.
Εγγύτερα στην πραγματικότητα, βρίσκεται το σενάριο που έχει ήδη επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (σ.σ: θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση τελευταία έχει επανειλημμένως ζητήσει την αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ)και προβλέπει, μεταξύ άλλων επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πιθανή επέκταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους, με ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης.
Η αναζήτηση κοινού τόπου επ΄ αυτών θα ανοίξει τον δρόμο για να συμφωνήσει και το ΔΝΤ, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι θα συναντήσουν Τσακαλώτος - Σταθάκης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον έως την Κυριακή και θα έχει σειρά επαφών, προκειμένου όταν επιστρέψει στην Αθήνα να έχει διαμορφώσει μια σαφή εικόνα για το πώς αντιμετωπίζουν τα βασικά ζητήματα της αξιολόγησης όλοι οι δανειστές, καθώς και τις θέσεις τους για το θέμα του χρέους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Επιπλέον, τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με επικεφαλής τμημάτων του ΔΝΤ και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr